STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
32°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

''AFERA SVIH AFERA'': Radić: ''Državnim novcem plaćena je kampanja Mosta i HDZ-a - od toga pobjeći ne mogu!''

Najnovija korupcijska afera vladajućeg HDZ-a zbog koje je smijenjen već 30. ministar u Vladi Andreja Plenkovića služi kao magla kojom se želi prikriti puno veća i ozbiljnija afera od milijardu kuna iz INA-e, upozorio je danas iz Sabora potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić. Podsjetio je kako je DP i prije tražio smjenu ministra Davora Filipovića, ali i Frane Barbarića i premijera Andreja Plenkovića, a rekao je i kako se Sabor, što se Domovinskog pokreta tiče, može raspustiti već danas.

Radić: ''Državnim novcem plaćena je kampanja Mosta i HDZ-a - od toga pobjeći ne mogu!''
Mario Radić

Ne postoji ni jedna Vlada na svijetu koja je smijenila 30 ministara.

To je svjetski rekord, poručio je potpredsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić, tvrdeći kako je cijela priča s najnovijom aferom započela još ranije.

Svi su jučer analitičari počeli povezivati ove aktere s aferom Plin za cent, a postoje velike indicije, kao što sam i govorio na ovome istome mjestu prije 4 mjeseca, da su to osobni interesi, koje netko provlači preko Ministarstva gospodarstva i preko Vlade. Cijela je ta priča krenula od aktera puno veće, najveće afere u Hrvatskoj, a to je afera Milijarda kuna iz INA-e. Filipović je javno lagao da je imao redovitu komunikaciju s ekipom Goran Husić i Škugor. Postoje ozbiljne indicije da je gospodin Filipović preko svog savjeta i on osobno s tom dvojicom ručao u konobi Dida u Zagrebu, tako da je ta cijela priča očito krenula oko tih stručnjaka za plin, koji su uzeli milijardu kuna. Oni su tumačili situaciju oko plina gospodinu Lovrinčeviću i Filipoviću, a onda su dalje gospoda Filipović i Lovrinčević to preko novinara Vlahovića davali Grmoji i Troskotu, kaže zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Riječ je o aferi teškoj 150 milijuna eura, a ova najnovija je 10 ili 12 milijuna, dodao je Radić, podsjećajući kako je jedini Domovinski pokret prije 4 mjeseca govorio kako moraju otići i Plenković, i Filipović, i Barbarić.

Možete li vi zamisliti paralelni svemir u kojemu imate nalogodavce, znači Plenkovića i Filipovića, koji stavljaju uredbu na snagu, i naređuju HEP-u da mora otkupljivati plin od INA-e. HEP provodi tu odluku. Na kraju balade treba ispast da je onaj koji je provodio tu odluku kriv, a kriv je, ali onaj tko je dao nalog za tu odluku i digao cijenu s 42 na 47 eura, da nije digao cijenu ne bi bilo uopće štete, da nije kriv. Jeli vi znate i jedno kazneno djelo gdje nalogodavac nije kriv, a izvršitelj je kriv. Tako da ova druga afera je poslužila kao magla da se sakrije ona prva afera, kaže Radić.

To je afera svih afera, koju HDZ očito želi zakopati, naglašava Radić, pozivajući sve da prouče emisije koje su se plaćale novcem iz najnovije afere Mreža.

U tim emisijama su isključivo gostovali predstavnici Mosta, HDZ-a i ostali koji su htjeli baciti ljagu na Domovinski pokret. Državnim novcem je plaćena kampanja HDZ-a i Mosta. Da ne zaboravimo u ovome svemu, znači osim ovoga kraka koji govori o izvlačenju novca, pričamo o tome da je državnim novcem - HAMAG-a, Fonda za zaštitu okoliša,  Hrvatskih šuma i tko sve tamo je, je plaćena kampanja te dvije stranke. Te dvije stranke od toga pobjeći ne mogu, ističe Radić.

Gospoda iz Mosta to sada žele izokrenuti u smjeru da su oni ti koji su to otkrili, ali moraju znati kako su sve vrijeme znali da se to plaća, samo što im je to tada odgovaralo, kazao je Radić, zaključujući kako je Most ovdje bio trbuhozborac akterima afere INA.

Odgovarajući na novinarski upit rekao je i kako se Sabor, što se Domovinskog pokreta tiče, može raspustiti već danas te da su Filipović i Barabarić bili Plenkovićevi izbori i da će 30 loših izbora koštati ovu državu.