STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

DP INZISTIRA NA ODGOVORNOSTI MINISTRA FILIPOVIĆA: Radić: ''Ispada da je Plenković znao o čemu se radi u plinskoj aferi''

Hrvatska i hrvatski građani ispaštaju zbog osobnog rata ministra gospodarstva Davora Filipovića s predsjednikom Uprave HEP-a, upozorili su iz Domovinskog pokreta vezano za slučaj plinska afera. Kažu kako će inzistirati na odgovornosti ministra Filipovića, ali i da ispada da je premijer Plenković znao o čemu se tu radi.

Radić: ''Ispada da je Plenković znao o čemu se radi u plinskoj aferi''
Radić: ''Ispada da je Plenković znao o čemu se radi u plinskoj aferi''

Danas se potvrdilo ono što je Domovinski pokret govorio još krajem mjeseca ožujka ove godine, ustvrdili su iz DP-a u najnovijoj reakciji na slučaj koji već danima trese domaću političku scenu.

Ispred Bašćanske ploče sam imao pressicu kada sam rekao da HEP kupuje, primjer sam naveo, nešto po 250, a prodaje po 70, da će se stvoriti ogromni gubici, da će biti dokapitalizacija HEP-a, jedna, i druga krajem godine. Sve što smo govorili ispostavilo se da je istina, rekao je Daniel Spajić, saborski zastupnik Domovinskog pokreta.

HEP je u nenormalnim problemima zato što je ministar Filipović čovjek koji do prije godinu dana uopće nije znao da je HEP državna tvrtka, pojasnio je saborski zastupnik Domovinskog pokreta , tvrdeći kako samo treba pogledati Filipovićeva gostovanja u medijima u kojima je, kako kaže, govorio da država ne mora sav teret, što se tiče energije, preuzeti na sebe i da će dobar dio toga preuzeti HEP.

Država je jedini vlasnik HEP-a i ministar Filipović je kao ministar jedini član Skupštine HEP-a. Sve što se događalo u HEP-u je znao. Sve. A o svim tim detaljima, čovjek koji puno bolje poznaje samu strukturu toga, čovjek kojega su prozivali da ima veze s HEP-om, a koji ne može dobiti gotovo godinu dana priključak na vlastitu investiciju od milijun i pol eura od HEP-a, znate li tko je taj gospodin, evo ovaj ovdje gospodin Mario Radić, koji će vam sad reći detalje, kaže Spajić.

Prošli tjedan sam na ovome mjestu rekao kako stoje trenutačno stvari u toj aferi plin. Ukoliko su dopisi iz HEP-a išli prema ministarstvu, onda je krivo ministarstvo. Ukoliko dopisi iz HEP-a prema ministarstvu nisu išli, kriv je HEP. Iz ovoga što je danas izašlo, a što su originalni dokumenti, potpuno je jasno da je HEP od siječnja upozoravao, ali ne samo od siječnja, imamo i u prosincu kada je trebalo isprazniti skladišta Okoli, tada je napravljena šteta gotovo 120 milijuna eura, samo zato što se nisu ispraznila skladišta i što se nije prodavalo po cijeni od 130 eura u tom trenutku, a kupovalo se po 47. Nakon toga ide ovaj cijeli proces gdje se dogodila opet šteta, i ovoga puta ću bit kristalno jasan, ovo je sve osobni rat ministra Filipovića s Franom Barbarićem, rekao je zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić.

Radić je naglasio i kako ispada da je Andrej Plenković znao o čemu se tu radi.

Je li imao dvije strane iste priče, jednu od Filipovića, a jednu od Barbarića, ja to ne znam. Ukoliko je imao potpuno isto, on je potpuni krivac. Uostalom, on ih je postavio obojicu, i dozvoliti da država bude talac i da ovakve štete nastanu iz razloga što je netko zamislio u svojoj glavi da ga je čovjek, kad je bio kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, rušio, da ulazi u osobni rat i da svi skupa zbog toga ispaštamo, to je skandal svih skandala, kaže Radić.

Radić je prokomentirao i to što je Plenković nedavno izjavio kako nije bio upozoren na viškove plina, a iz objavljenih mailova ispada suprotno.

„Samo neka ne odgovori da opet ništa nije znao i da to ništa nije istina“, dodao je Radić.

Na novinarski upit što bi sad trebali učiniti Filipović i Plenković, Radić je odgovorio kako bi, po njemu, bilo politički moralno da Filipović sam podnese ostavku jer je uhvaćen u laži.

Ukoliko ne bude htio dati ostavku, i ne bude li Plenković smijenio Filipovića, on je taj koji je sve znao i koji nas je doveo do ove štete', zaključio je.