STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
33°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

RADNICI NA ULICAMA: Sindikati HT-a: Mi ne želimo biti robovi i ne pristajemo na mrvice!

Radnici Hrvatskog telekoma zbog sve su većeg nezadovoljstva na poslu izašli na ulice. Na Trgu slobode u Osijeku prosvjedovali su, kako ističu zbog premalih plaća. Više donosi Marija Završki.

Sindikati HT-a: Mi ne želimo biti robovi i ne pristajemo na mrvice!
Sindikati HT-a: Mi ne želimo biti robovi i ne pristajemo na mrvice!

70 posto hrvatskih radnika u telekomunikacijama ima manju plaću od domaćeg prosjeka. To je neprihvatljivo za najbogatije kompanije u Hrvatskoj, poručili su radnici HT-a s osječkog Trga slobode.

Veće plaće za dostojanstven rad – to je ono što tražimo poslodavca.

- Ono što mi tražimo je usklađenje plaće s troškovima života za sve radnike jer je poslodavac htio povećati plaće samo za 30 posto svojih ključnih radnika, a mi smatramo oda je svim radnicima inflacija pojela plaće i da su troškovi života narasli i da svim radnicima treba povećati plaće, kaže predsjednica Hrvatskih sindikata telekomunikacija Vesna Mamić.

HT je spreman povećati primanja, no to nije plaća već dodaci za topli obrok i slično, potpuno je nevjerojatno da radnici u najbogatijim tvrtkama rade za minimalac, ističu u sindikatima.

- Kada su se zapošljavali kolege u firmi mislili su da dolaze ostvariti veliku dobit gdje su im osigurani budućnost i razvoj. No razočarali su se. Ne samo da ne mogu računati na budućnost već odlaze u velikom broju. Kolega nam je otišao iz Osijeka direktno s radnog mjesta u Njemačku. Iz cijelog HT-a je u prvih tri mjeseca otišlo 5 posto ljudi što je zabrinjavajuća brojka za svaku tvrtku, kaže Viktor Vaneksindikalni povjerenik za Slavoniju HST-a.

Mi ne pristajemo na mrvice, poručili su  sindikalisti jer su su prepoznali poruku poslodavca  da ih neće platiti kako zaslužuju.

- Poslodavac bi nam dao mrvice međutim za to traži šestodnevni radni tjedan. Mi ne želimo biti robovi ni tako se ne radi u Njemačkoj i našoj tvrtki majci. Za ove iste poslove koje je poslodavac spreman platiti 600 eura u Njemačkoj se radi za 2200 eura pa sve do 9500 eura.Ono što mi tražimo je da radnici početnici imaju početnu plaću 5000 kuna neto, kaže Mamić.

Osamdeset posto radnika u Slavoniji i Baranji su mladi ljudi  i HT početna plaća  od pet tisuća bruto,  praktički je, ističu radnici – minimalac,  na što nećemo pristati, poruka je s današnjeg mirnog prosvjeda.