STV Live
Petak, 02. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Vukovarsko-srijemska

ZAJEDNIČKI PROJEKT MEĐUNARODNE SURADNJE: Solidarnost njemačkog grada Vache s Vukovarom prerasla u prijateljstvo, pa partnerstvo

Još iz vremena nakon rata i mirne reintegracije traje prijateljstvo Grada heroja Vukovara i njemačkog grada Vache čija je udruga Caritas pomagala Vukovarcima. Danas ova dva grada sudjeluju u zajedničkom projektu međunarodne suradnje u okviru kojeg se mladi međusobno posjećuju i druže. U Vukovar je ovih dana stigla i grupa zaposlenika gradske uprave i Caritasa Vache koju je ugostio i gradonačelnik Penava.

Solidarnost njemačkog grada Vache s Vukovarom prerasla u prijateljstvo, pa partnerstvo
Solidarnost njemačkog grada Vache s Vukovarom prerasla u prijateljstvo, pa partnerstvo

Solidarnost iz vremena nakon Domovinskog rata danas je prerasla u prijateljstvo dva grada iz Hrvatske i Njemačke, a zatim i partnerstvo. Vukovar i Vacha od 2014. godine surađuju na međunarodnom projektu kojemu je cilj da mladi iz dva grada kroz druženje upoznaju druge kulture i zemlje, sruše predrasude i stvore nova poznanstva.

- Mi kao grad smo evo stupili prije nekakvih desetak godina sad otprilike u odnos gdje smo zahvaljujući tom i Caritasu i ljudima naravno iz i jednog i drugog grada razvili tu suradnju. Ovdje u Vukovaru je to s naše strane to bio gospodin Miroslav Beinrauh koji je vodio tu priču budući da je dio progonstva i proveo u Njemačkoj, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Ove godine mladi Vukovarci tako su proveli dva tjedna u Njemačkoj, dok je prošle skupina mladih Nijemaca posjetila Grad heroj. Među ostalim sudjelovali su u brojnim aktivnostima, poput uređenja Vukovarske ade i čišćenja dvorišta Gradskog muzeja.

- Mislim da su uistinu uživali jer su imali priliku vidjeti nešto novo i posjetiti drugu zemlju, stvorili su nova prijateljstva koja traju i danas. Malo su i volontirali, ali i puno su se zabavljali. Mislim da je to jedno odlično iskustvo za mlade, kaže Martin Müller, gradonačelnik Vache, Njemačka.

Vukovar je ove godine uz gradonačelnika njemačkog grada Vache, posjetilo i dvadesetak djelatnika gradske uprave i lokalnog Caritasa i njihovih obitelji.

Drago mi je što sam ponovno u Vukovaru. Prošle godine sam bio ovdje s cijelom obitelji i impresionirao me Vukovar i povijest grada. Ove godine smo odlučili doći iz Gradske uprave Vache s djelatnicima Caritasa i pokazati im tu povijest Vukovara. Posjetili smo spomenike iz rata i bitke za Vukovar i ja osobno i moje prijatelji i kolege impresionirani smo onim što je Vukovar postigao, kaže Müller.

Gosti iz Njemačke uz vukovarske znamenitosti kao što je memorijalno groblje i vodotoranj posjetili su i obližnji Ilok, te druge turističke destinacije, a u gradskoj upravi razmijenjeni su i darovi.