STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
21°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

GRAĐANI DOBILI BESPLATAN PREGLED ZUBI: Subotnja špica preselila na osječki Dentalni fakultet – građani dobili besplatan pregled zubi

Subotnja špica u Osijeku ove subote preselila se na zubarske stolice. Svi oni koji su već neko vrijeme imali problema s oralnim zdravljem te su svoje zubare htjeli „samo nešto pitati“ danas su to imali priliku i učiniti u sklopu Dana otvorenih vrata osječkog Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo. A najmlađim pacijentima na usluzi su bile i Zubić vile koje su im pomogle da se uspješno riješe straha.

Subotnja špica preselila na osječki Dentalni fakultet – građani dobili besplatan pregled zubi
Subotnja špica preselila na osječki Dentalni fakultet – građani dobili besplatan pregled zubi

Poznato je kako svi vole kada je nešto besplatno, a posebice kada je u pitanju naše zdravlje. Brojni Osječani tako su se od ranih jutarnjih sati zaputili na Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo te Medicinski centar Mursu gdje su ih čekala čak četiri doktora dentalne medicine.

Saznao sam da će ovdje biti besplatni pregledi s obzirom da mi je pukao zub pa sam došao dobiti mišljenje u vezi toga – što, kako i na koji način mi ga mogu popraviti. Dobio sam dobru informaciju pa ću kod kuće malo razimsliti i doći javit se njima, kaže Tomislav Miletić.

Premda stariji bez problema sjedaju u stomatološke stolce, oni najmlađi često se boje zubara. Kako bi se riješili tog straha na usluzi su im bile Zubić vile.

Pokušavamo djecu ohrabriti straha koji je najčešće prenesen zbog roditelja i najviše u stilu crtanja, dijeljenja diplomi koje su poticaj da dođu, da sjednu i pregledaju zube, dobiju i nekakvu nagradu, kaže Maja Ćorić, studentica Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Besplatni pregledi dio su Dana otvorenih vrata ovog osječkog fakulteta na kojemu je prošle godine promovirana i prva generacija doktora dentalne medicine.

48 studenata je postalo dokotor dentalne medicine na što smo jako ponosni. To je povijesno za naravno cijeli istok Hrvatske gdje je veliki deficit liječnika, osobito liječnika dentalne medicine, pogotovo u ruralnim krajevima praznih ambulanti i dosta naših građana nema svog doktora dentalne medicine, kaže izv. prof. dr. sc. Robert Smolić, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Prema statistici, takvih je osoba u Hrvatskoj čak 11%. Uz to, veliki problem je i činjenica da se brojne bolesti zuba javljaju vrlo rano, pa prosječan dvanaestogodišnjak ima oko pet komada karijesa.

Rješenje je, ističu stomatolozi, u prevenciji, ali i pravilnoj njezi koja treba krenuti od najmanjih nogu.

- Oralno stanje je zapravo poražavajuće, ali ovim preventivnim pregledima i zubnom putovnicom koju smo uveli prije par godina stanje se ipak malo popravlja i zapravo roditelji su ti koji dovode djecu i oni su postali puno svjesniji da moraju češće dovoditi djecu. Djecu prvenestveno dovoditi u ranijoj dobi, dakle već sa šest mjeseci kada im krenu nicati prvi mliječni zubi, a ne kada krene zubobolja jer tako stvore jednu averziju stomatološke ordinacije. Dakle što ranije dovoditi djecu i zapravo djeci treba prati zube jer oni sami još uvijek do šeste, sedme godine ne znaju prati samostalno zube, kaže dr.med.dent. Dora Dragičević, Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Ni malima, ni velikima posjeti zubaru ne bi trebali predstavljati nikakav problem, jer jedan pregled traje tek pet minuta, a dovoljno ga je obaviti samo dva puta godišnje.