STV Live
Nedjelja, 16. lipanj 2024.
26°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

U SUBOTU BESPLATNI PREGLEDI ZA SVE: Na osječki Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo stižu i Zubić vile

Jeste li znali da jedan pregled kod zubara traje tek pet minuta i da ga u pravilu trebamo obaviti samo dva puta godišnje?

Na osječki Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo stižu i Zubić vile
Na osječki Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo stižu i Zubić vile

Prava prilika za to su Dani otvorenih vrata na osječkom Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo gdje će oni biti potpuno besplatni u povodu Svjetskog dana oralnog zdravlja. A strah kod najmlađih otjerati će Zubić vile.

- Koje će djeci pomoći da se malo oslobode straha. Za preventivne preglede na raspolaganju će biti četiri doktora dentalne medicine i zajedno s dentalnim higijeničarima sudjelovati u Danu otvorenih vrata, kaže asistent na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek dr. med. dent. Matej Tomas.

No, nisu samo redoviti pregledi važni – ključ za prevenciju bolesti zuba i desni, te nastanka zubnog plaka je prije svega pravilna oralna higijena.

- Što se tiče KEP statusa koji označava karijes, ekstrakciju i plombu u Hrvatskoj su poražavajući rezultati. Na dnu smo ljestvice nakon Rumunjske u KEP statusu, pa tako odrasle pozivamo na preventivne preglede. To je povezano s više čimbenika. U prvom slučaju je to nepravilno ili nedovoljno održavanje oralne higijene uz prehranu i neke loše životne navike kao što su pušenje i drugo, kaže Tomas.