STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

STV Video

JEDINO BARANJSKO MARIJANSKO SVETIŠTE: Svetište Marije Lurdske u Popovcu proslavilo sto godina

Velik broj vjernika okupio se i u jedinom baranjskom marijanskom svetištu Marije Lurdske u Popovcu. Molilo se za mir u svijetu i zdravlje, a mnogi su došli i zahvaliti za Gospinu pomoć u prošlosti. Svetište je ove godine proslavilo i sto godina od osnutka.

Vjernici su se jutros okupili u središtu Popovca ispred crkve Svetog Josipa odakle su krenuli svečanom procesijom do svetišta Marije Lurdske. Putem, dugim nešto više od dva kilometra, molila se krunica.

Ostatak je u svetište pristigao uglavnom automobilima kojih je bilo mnoštvo, a neki i biciklima.

Molitva za mir utkana je u nastanak ovog svetišta koje ove godine slavi poseban jubilej.

Jedino marijansko svetište u Baranji slavi sto godina postojanja. Ideja o svetištu začeta je još za vrijeme Prvog svjetskog rata kada je u tada većinski njemačkom mjestu svećenik s vjernicima molio za povratak mještana s bojišta. Od tada, pa sve do kraja Drugog svjetskog rata svake godine molile su tisuće vjernika, a nakon povratka Hrvata u Baranju, tradicija je nastavljena

Gospi su vjernici pristigli uglavnom iz Baranje, pomoliti se za nešto konkretno sebi ili drugima.

Baranjsko svetište mnogima je u Hrvatskoj još nepoznanica, ali polako svake godine postaje sve popularnije među vjernicima.

Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Stojić, hercegovački franjevac. Među ostalim, u svojoj je nadahnutoj propovijedi govorio je o ljudskoj naravi i  licemjerju kod puka i kod klera.

Crkvi je danas teško privući ljude jer više, kaže fra Stojić, nije na križu.

Kršćanin nema pravo na privatan dan, sat ili minutu. Kršćanin je tijelo Kristovo i svake sekunde treba živjeti Krista, odnosno ljubav, dobrotu, plemenitost, radost i služenje, poruka je iz jedinog baranjskog marijanskog svetišta.