STV Live
Nedjelja, 16. siječanj 2022.
0°C
"Nikada nećete moći pobjeći od svog srca. Zato je bolje slušati što ima za reći." -P. Coelho

Osječko-baranjska

USKORO STIŽE I 35-METARSKI KOTAČ: Svijeća nade upaljena u Osijeku, počinje Adventiranje

Paljenjem prve adventske svijeće, svijeće nade, ispred osječke konkatedrale stigao je duh Božića u Grad na Dravi. Blagdansko raspoloženje upotpunit će čak 10 kilometara svjećica koje će obasjati ulice grada. Uz mnogobrojna događanja tijekom idućih mjesec dana, Osječani se mogu veseliti i božićnom sajmu s prigodnim suvenirima te gastro-ponudom, a ono što svi najviše iščekuju jest 35-metarski kotač.

Svijeća nade upaljena u Osijeku, počinje Adventiranje
WhatsApp Image 2021-11-28 at 19_01_26

Ususret Božiću, i ove se godine početak došašća u Osijeku obilježio tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće ispred konkatedrale sv. Petra i Pavla. Prigodni obred predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki koji je ujedno i zapalio svijeću nade, dok se za svečano božićno ozračje pobrinuo osječki zbor Lipa.

Svečanosti paljenja svijeće prisustvovali su osječki gradonačelnik Ivan Radić sa zamjenicima te dožupan osječko-baranjski Mato Lukić.

"Čuli smo u propovijedi mons. Đure Hranića kako je ovo vrijeme, vrijeme paljenja prve svijeće vrijeme kada trebamo izaći na svijetlo. Kada trebamo izaći iz tame i slijediti svijetlo. Ovo je po meni pravo vrijeme, najtoplije vrijeme u duši, kada ljudi trebaju biti najbliže jedni drugima, biti dobri jedni prema drugima i ono što je najvažnije čuti jedni druge", rekao je zamjenik župana OBŽ Mato Lukić.

Prva svijeća simbolizira nadu i vjeru, a to je upravo ono što nam treba u ovim izazovnim i neizvjesnim trenucima, poručio je gradonačelnik Radić. Također, najavio je da će Adventiranje započeti na Dan grada, 2. prosinca, paljenjem 10 kilometara lampica koje će cijeli grad obasjati u blagdanskom svjetlu.

Posebno nas veseli Festival svjetla, koji ćemo imati na Trgu Ante Starčevića, gdje ćemo na pročeljima prikazivati stare fotografije grada Osijeka. Također, razvili smo modularni oblik Adventiranja. Znači da Advent nije samo sajam nego da se krećemo duž cijeloga grada. To je jako važno s obzirom na epidemiološke uvjete, a to znači da se osječki Advent neće niti u jednom trenutku otkazivati", rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Ove godine se u sklopu osječkog Adventiranja vraćaju i kućice, njih 25, s prigodnim suvenirima i gastro-ponudom, koje će biti postavljene od konkatedrale do Tvrđe.

„Ali naravno da će ta šetnja malo vrludati lijevo i desno pa ćemo otići do obale Drave, posjetiti prekrasne, osječke, secesijske parkove, ali i ovaj novi dio grada, gdje se smjestio Kulturni centar. Zaista pričamo o jednom širem području grada, a uz samo područje grada, brojni punktovi po gradu su također aktivirani pozivom koji je Grad uputio ugostiteljima. Očekuje nas dinamičan i raznolik program u Osijeku ovoga Adventa", rekao je ravnatelj Kulturnog centra Osijek Ivan Kristijan Majić.

No, ono što svi s nestrpljenjem iščekuju jest, nova atrakcija u gradu, odnosno 35-metarski panoramski kotač koji je danas krenuo put Osijeka, a o kojemu ćemo sve detalje saznati u narednim danima.