STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

32 GODINE OD PADA LASLOVA: Tada spaljeno selo danas je primjer i uzor drugima

Laslovo se prisjeća najtežih dana u novijoj povijesti. Tužno i bolno sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje i sve nedužne i mučki ubijene civile i mještane obilježeno je sinoć i danas podno Spomen obilježja gdje su zapaljene su svijeće i položeni vijenci i cvijeće za sve koji već 32 godine nisu s nama.

Tada spaljeno selo danas je primjer i uzor drugima
Laslovo se prisjeća najtežih dana u novijoj povijesti

 

Teško je zamisliti kada danas prolazite  Laslovom što  je sve selo baš u ovo vrijeme prošlo u Domovinskom ratu. Naime, 152 dana branitelji su branili svoje selo.

I dok smo imali dovoljno municije, hrani ei svega mi smo odolijevali i kada je ponestajalo svega i obruč se stezao zapovjednici su odlučili da ćemo se povući i 23. studenog smo odlučili da ćemo probati izaći i na svu sreću smo uspjeli, kaže Stjepan Dežepredsjednik UDVDR-a Kluba Laslovo.

 

 

Nažalost uz veliku cijenu. Srpska vojska nakon pada ovdje je nad, mahom starijim stanovništvom počinila zvjerske zločine.

 48 branitelja dalo je živote za svoj dom, a za koje su učenici Laslova zajedno s županom Matom Lukićem zapalili lampione.

 

 

Moramo znati da je Laslovo bilo razrušeno i spaljeno selo naravno da su Arkanove horde ušle u selo i počinile pokolje i ubile starije stanovništvo i znamo što su učinili i spalili selo. I drago mi je danas da se ovdje dobro živi i razvija sve u sklopu općine Ernestinovo, kaže župan osječko-baranjski Mato Lukić.

 

A sjećanje na stradanja obilježeno je i dan poslije, točno u podne ponovno kod Spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja. U čast braniteljima i svim stradalima i ove su godine pet minuta do dvanaest u selo utrčali maratonci.

 

 

Došlo nas je petero, iz Slatine, Virovitice,  Našica. Devetnaest i pol kilometara. Trčimo po peti puta u organizaciji udruge „Glasnici istine“ i udruge dragovoljaca Domovinskog rata Laslovo i naravno čast nam je što možemo doći u naše selo Laslovo i dati svoj obol svima onima koji su dali svoje živote, kaže Pavo Tutenovpredsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“.

Danas je dan malo lakši jer jučerašnji 23. studeni je bio najteži dan u povijesti svih nas prema tome taj je dan bio dugačak. Puno je ranjenih i puno poginulih i donešena je odluka za živote svih ovih koji danas ovdje živimo i za sve one ranjene koje smo uspjeli iznjeti van, kaže ratni zapovjednik obrane sela Laslova Ladislav Kočiš.

Mađari i Hrvati, ponosni Laslovčani zajedno su branili svoj dom.

Ono što je posebnost ovog mjesta je da se prisjećamo velike žrtve mađarske zajednice koja ovdje živi i kada pogledamo imena na ovoj ploći jasno je koliku je žrtvu podnijela zajednica 1991. godine i ono što je zadaća svih nas da vratimo taj veliki dug koji je mađarska zajednica dala za slobodu Republike Hrvatske poglavito ovdje u Laslovu, kaže Robert Jankovicspredsjednik Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

Vijence je položio i svijeće zapalio i ministar branitelja Tomo Medved.

U obrani Laslova u zajedništvu kao što su živjeli prije velikosrpske agresije mađarski i hrvatski narod zajedno su ga branili i nakon mirne reintegracije i nakon naše pobjede vratili se i obnovili svoje Laslovo i danas žive ovdje. Ovdje u Laslovu se i danas ponavljaju riječi istine, riječi hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja i njiihovih zapovjednika i riječi zajedništva kojima svjedočimo upravo, rekao je ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved.

A sve to zahvaljući onima koji su za to podnijeli najveću žrtvu.