STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''DUGOGODIŠNJEM KAOSU MORA SE STATI NA KRAJ'': Tematska sjednica o dimnjačarskim uslugama u Osijeku – raskid koncesije i dalje u igri

Održana je tematska sjednica osječkog Gradskog vijeća o dimnjačarskim uslugama u gradu Osijeku i problemu prilagodbe plinskih instalacija novim regulativama Europske unije. Odbijen je zahtjev oporbe da Grad krene mijenjati pravila iz ugovora o koncesiji s tvrtkom Dimnjak, ali je rečeno kako gradsko upozorenje o raskidu ugovora o koncesiji i dalje ostaje aktualno dok tvrtka ne ispuni nedostatke pri izdavanju potvrda o ispravnosti dimnjaka. Tematska je sjednica održana na zahtjev 13 oporbenih vijećnika, koji su reagirali na brojne pritužbe građana.

Dugogodišnjem kaosu po pitanju dimnjačarskih usluga i plinskih instalacija u gradu Osijeku mora se stati na kraj, poručuju iz osječke gradske oporbe. Upozoravaju kako je već 500 kućanstava u gradu ostalo bez plina jer nisu udovoljili uvjetima koje je postavila tvrtka Dimnjak, odgovorna za kontrolu dimovoda prema novim standardima Europske unije.

- Mi smo našli da tu postoji niz nedopuštenih postupanja, koje se naročito rade zadnje tri godine. Prvo je odbijanje provedbe redovne kontrole dimnjaka ako potrošač nema projekt plinskih instalacija i upućivanje potrošača da to mora napraviti. To košta 300 do 400 eura, a ni jedan zakon to ne raži, pa ni pravilnik HEP-a, kaže Katarina Kruhonja (MOŽEMO).

Inzistira se i na izvanrednim kontrolama dimovodnih cijevi prilikom redovnih izmjena plinomjera, što, kažu oporbeni vijećnici, također ni jedan zakon i uredba ne traži.

Posebno ogorčeni su građani, koji kroz sve to skupa prolaze.

- Predstavljam jednog od nekoliko tisuća građana Osijeka koji imaju problem s HEP-om i Dimnjakom. U EU ušli smo 2013. godine, tek 2020. su počeli ljude cimati i prodavati spiku kako su dimnjaci neispravni. Namjerno nešto ispravno proglašavaju neispravnim, da bi zaradili novce, na način, običan pregled, redovni pregled 20 eura, izvanredni 230 eura. Ovo je čisti politički problem. Gospodo na vlasti ako niste to u stanju riješiti na način da zaštitite građane Osijeka vrlo brzo će u vaše fotelje doći oni koji to jesu, kaže Mario Ćutek (Osijek).

Da je gradska uprava prva adresa za rješavanje ovoga problema smatra i gradska oporba. Tijekom rasprave na tematskoj sjednici, u kojoj nisu sudjelovali pozvani predstavnici HEP Plina i MUP-a, uputili su mnoštvo pitanja.

- Što će grad učiniti po pitanju rješavanja istih problema u stanovima u kojima je grad Osijek vlasnik, a u kojima se nalaze najmoprimci? Naime, postoji informacija da im je grad dao informaciju, birajte hoćete li klime ili prijeći na struju. Ako grad ne može riješiti, kako će običan građanin grada Osijeka riješiti taj problem?, pita Boris Piližota (SDP).

Koliko zapravo sugrađana će u roku od godine ili dvije godine ostati isto tako bez napajanja iz plinske mreže, i to posebno po pitanju pojedinačnog stanovanja, obiteljskih kuća, i s druge strane po pitanju kolektivnog stanovanja, jer je to još značajniji problem. I ovo stvarno mislim da ovo s nedolaskom HEP Plina je u najmanju ruku neozbiljno. To nisu firme s jednim zaposlenim ili dva zaposlena i sigurno je netko danas ovdje trebao biti, direktno uključen u rješavanje ovoga problema, rekao je Antonio Sobol (Domovinski pokret).

Iz tvrtke Dimnjak ističu kako je pravila odredila struka, ali ne odgovaraju na pitanje zašto je problem izražen samo na području grada Osijeka.

Naglašavaju i kako su problemi samo kod onih koji imaju nešto neispravno.

Ne može poštivanje propisa biti problem o kojemu se razgovara. usluge svih kontrola su redovne i neophodne i pitanje je samo kada će se provoditi. Dakle, hoće li se provoditi prije, pa ćemo spriječiti posljedicu, ili će se provoditi poslije, pa će nekakav vještak utvrđivati tko je kriv ako je došlo do smrtnih posljedica ili nečeg slično, kaže Velimir Slovaček (Dimnjak).

Iz osječke gradske uprave podsjetili su na kraju kako je Grad 15. studenog poslao pisano upozorenje tvrtki Dimnjak o namjeri raskida ugovora o koncesiji ukoliko se nastave nepravilnosti na koje ukazuju građani. Odgovor je stigao 14. prosinca i primjedbe su, kažu, uglavnom prihvaćene. I dalje će nadzirati rad koncesionara, a postoji, tvrde, i nadalje realna mogućnost za raskid ugovora.

- Kada smo poslali pisano upozorenje o namjeri raskida ugovora o koncesiji, nismo se šalili. Dakle, to je prvi korak, temeljem zakona i ugovora koji moramo pokrenuti, dakle, mi smo tu formu ispunili. Ako sve ono što smo naveli da su propusti koncesionara ne bude otklonjeno u vrlo kratkom roku Grad će onda sukladno zakonu i pristupiti raskidanju ugovora o koncesiji, kaže zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Samim građanima to vjerojatno ništa za sada ne znači, ali mogu biti zadovoljni, jer su pritiscima pokrenuli akciju gradske uprave.