STV Live
Ponedjeljak, 05. prosinac 2022.
10°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

''TU SMO ZA VAS'': Teže pokretnim i bolesnim starijim sugrađanima Crveni križ odlazi u trgovinu i po lijekove

"Tu smo za vas", projekt je Crvenog križa koji već treću godinu za cilj ima pomoći starijim sugrađanima. Volonteri korisnicima odlaze u trgovinu po namirnice ili lijekove, a pomognu i kod plaćanja računa.

Teže pokretnim i bolesnim starijim sugrađanima Crveni križ odlazi u trgovinu i po lijekove
Teže pokretnim i bolesnim starijim sugrađanima Crveni križ odlazi u trgovinu i po lijekove

Evelyn Keri jedna je od volonterki i volontera Crvenog križa u Osijeku koji svoje slobodno vrijeme troše kako bi pomogli starijim sugrađanima. Riječ je o projektu Tu smo za vas gdje stariji i oni teže pokretni dobiju pomoć oko kupovine namirnica, plaćanja režija, a dostupna je i psihosocijalna pomoć.

Osim toga, starijim sugrađanima znaju biti i društvo.

To su većinom ljudi koji su željni komunikacije, a ja uvijek mogu naći pet minuta za popričati s njima. Mene ne košta ništa, a njima ipak znači malo više nego meni, kaže Evelyn Keri, volonterka Crvenog križa.

Na današnjoj ruti je i umirovljenica Branka. S 81 godinom i dijabetesom zbog kojeg su joj amputirani dijelova oba stopala, u trgovinu joj nije lako otići. Zbog toga, pomoć Crvenog križa dobro dođe.

Ne krećem se, ne usudim se po ovim vrućinama ni izaći van. Sad mi se još i rana otvorila na stopalu, tako da mi je teško. Ne zovem često, ovo je prvi put da sam zvala, prije toga možda dva puta sam zvala pomoć. Izbjegavam, trudim se koliko mogu, ali nemam nikoga. Suprug mi je umro 2013., tako da sam sama, kaže Branka Kujavić, umirovljenica.

Branka je dio slavonske populacije koja nije zanemariva. Samačka staračka domaćinstva u rastućem su trendu. Projekt "Tu smo za vas" Crveni križ pokrenuo je za vrijeme "lockdowna", baš kako bi starijim sugrađanima bili na usluzi.

Sad imamo ukupno preko 300 korisnika. Osim ovih usluga u Osijeku, plaćanje računa, podizanje lijekova, na području nekih općina imamo i prijevoz liječniku. To su usluge koje smo prepoznali kao potrebu u našoj zajednici i odlučili na ovaj način realizirati, kaže Iva Vrebacpredsjednica mladih Hrvatskog Crvenog križa.

A postupak je vrlo jednostavan. Ponedjeljkom i utorkom od osam do jedanaest sati volonteri osječkog Crvenog križa s korisnicima telefonom dogovore što im je potrebno, a onda dobiju  termin. Također dostupna je i psihosocijalna pomoć, srijedom od 12 do 15 sati.