STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
34°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

STIPO MLINARIĆ: ''Tko ne želi rješavati pitanje logoraša, taj je izdajnik''

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić ponovno je upozorio na problem ne rješavanja statusa logoraša srpskih koncentracijskih logora iz vremena Domovinskog rata i njihovog obeštećenja od strane Srbije. Optužio je ljude u aktualnoj hrvatskoj vlasti da se skrivaju iza tog problema nazvavši ih kukavicama i izdajnicima.

Kroz srbijanske je logore početkom 90-tih godina prošlo na desetke tisuća hrvatskih zarobljenika, a među njima bile su i žene i 16-togodišnji mladići i djeca, tvrdi Stipo Mlinarić, koji je sve to, kaže, osobno vidio i doživio.

Svojim očima sam ih gledao, djecu, gdje je bio otac i sin od 16 godina. Kroz logore su prošle žene, koje su silovane tamo. Slušali smo urlike, jecaje tih žena. Zar ovu državu to ne zanima? Jel je to za Plenkovića ne tema?, kaže saborski zastupnik DP-a Stipo Mlinarić.

Prošlo je već gotovo godinu dana od kako je trebala biti održana sjednica Odbora na ovu temu, a nitko je ne saziva, upozorava Mlinarić, tvrdeći kako se sjednica treba održavati najmanje svakih šest mjeseci i da joj moraju prisustvovati predstavnici 4 hrvatska ministarstva.

 

S druge strane snimljeno je i emitirano, kaže, čak 8 epizoda o diplomatskoj oluji.

Tu je bio i Andrej Plenković u toj emisiji  gdje radi od sebe veličinu. Diplomatska oluja, zamislite vi? Nek pokažu njihove uspjehe. Što je napravila ta diplomatska oluja? Jesmo li dobili ratnu odštetu od Srbije? Nismo. Jesu li dobili logoraši za koje sam rekao da neće ni sjednicu da sazovu? Nismo. Jesu li osuđeni ratni zločinci? Nisu. Što su ti vrli diplomati napravili? Koliko je naš veleposlanik u Beogradu na ovu temu logoraša napravio sastanaka i razgovarao s predstavnicima Srbije? Ni jedanput, kaže Mlinarić.

Nije istina da Hrvatske ne bi bilo da nije bilo diplomatske oluje. Ne bi je bilo da nije bilo hrvatskih branitelja, naglašava Mlinarić.

A oni su, kad su imali svoje sastanke gledali koje će vino i šampanjac piti. Pozivam sve te diplomate i diplomatske oluje nek pokažu svoje imovinske kartice, svi koji su se pojavili u toj seriji, a pozovite dečke koji su bili učesnici u Oluji, koji su oslobodili Hrvatsku, neka pokažu svoje imovinske kartice, pa ćete vidjet tko se za što borio, kaže Mlinarić.

Mlinarić kaže i kako ne zna zašto aktualna HDZ-ova vlast ne želi rješavati pitanje logoraša, osim ukoliko ima veze sa SDSS-om i politikom izjednačavanja žrtve i agresora. Kaže kako se borio za Hrvatsku i očekuje da ista ta država stane iza njezinih stradalnika.

A ne da se sakrivaju, ne da su kukavice, ne da su neradnici, nego bih to nazvao izdajnici. To tko neće napraviti, taj je izdajnik, kaže Mlinarić.

Postoje spiskovi i problem se mora početi rješavati, poručio je Mlinarić, zaključivši kako osobno nikada neće odustati s pritiscima kako bi se došlo do pravde za sve one koji su prošli kroz srbijanski pakao života.