STV Live
Četvrtak, 02. veljača 2023.
2°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

NAŠICE: Treća faza projekta „Zaželi“ nešto skromnija, no četvrta će biti dugotrajnija

I grad Našice kreće u još jednu inačicu programa „Zaželi“, već treću za redom. Ovaj vrlo popularni program u okviru kojeg dugotrajno nezaposlene žene skrbe o osobama starije životne dobi pokazao se i u našičkom kraju vrlo korisnim, a iako će treća faza biti nešto skromnija od prošlih, naredna, četvrta trebala bi biti puno veća.

Treća faza projekta „Zaželi“ nešto skromnija, no četvrta će biti dugotrajnija
Treća faza projekta „Zaželi“ nešto skromnija, no četvrta će biti dugotrajnija

U prethodne dvije faze projekta „Zaželi“ na području grada Našica zaposleno je ukupno 106 osoba, žena koje su prije toga godinama  bile na Zavodu za zapošljavanje. Ukupno je grad u tim fazama iskoristio čak 12 milijuna kuna iz europskih fondova. No, sada kreću u treću inačicu projekta koja im je odobrena početkom kolovoza.

- Treća faza koja je u tom prijelaznom razdoblju trajat će 8 mjeseci, kroz projekt će biti zaposleno 30 žena, što znači da će biti 180 korisnika, i projekt je vrijednosti nešto manje od milijun i pol kuna, kaže direktor Našičke razvojne agencije Matija Brkić.

I u ovoj trećoj fazi zaposlene žene, najvećim dijelom iste one koje su u projekt bile uključene i ranije pomagati će starijim građanima u odlasku u trgovinu ili kod liječnika, čišćenju doma i slično. No, i ovdje je jedna od najvažnijih komponenti emocionalna i psihološka potpora koju pružaju korisnicima.

- Kada sam rekao da je situacija „win – win“, jedan od najboljih projekata Europske unije onda prije svega mislim da konkretno na našoj lokaciji, u gradu Našicama smanjujemo nezaposlenost, direktno smanjujemo nezaposlenost, a u isto vrijeme našu stariju populaciju podižemo kvalitetu života gdje su oni to prihvatili jako, jako dobro, evo mogu samo reći da ja ni jednu pritužbu, ozbiljnu pritužbu nisam dobio na taj projekt, kaže gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba.

U gradu Našicama ističu kako se već pripremaju i za četvrtu fazu programa „Zaželi“, a koja bi prema najavama trebala biti puno dugotrajnija.