STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
32°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Kazalište

27. KOLOVOZA: „Tri medvjeda i gitara“ premijerno stižu na Osječko ljeto kulture

Dječje kazalište Branka Mihaljevića i ove godine sudjeluje na Osječkom ljetu kulture i to s novim uratkom. Na popularnom Oljkiću 27. kolovoza najmlađi će imati priliku uživati u premijernoj izvedbi predstave „Tri medvjeda i gitara“.

„Tri medvjeda i gitara“ premijerno stižu na Osječko ljeto kulture
Oljkić

Poznata pripovijetka Ljudevita Bauera „Tri medvjeda i gitara“ stiže na daske Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića. Priča je to o složenoj medvjeđoj obitelji koja će povezati dvije umjetnosti – lutkarstvo i glumu. Režiju potpisuje Morana Dolenc.

Tri medvjeda i gitara pripada lektirnim naslovima, ali priča sama po sebi kao što vidimo kroz godine se održava i uspijeva opstati jednako aktualna jer je to zapravo priča o različitim zanimanjima. Između ostalog tu je i taj veliki faktor što i kako biti umjetnik, a kakav je to umjetnik medvjed i kako se on zapravo otkriva u sebi možemo vidjeti u ovoj predstavi, kaže redateljica Morana Dolenc.

Premda je riječ o dječjoj predstavi, poruka koju šalje može se primijeniti puno šire, dodaje redateljica.

To je jedna igrano – lutkarska predstava koja zapravo uz sva ostala osjetila pokušava nekako dočarati djeci odnos između medvjeda, što je to jedna obitelj, kako se u njoj dijeli ljubav, koliko su svi dijelovi bitni i da nema manje važnih i koliko je zapravo svatko predodređen za nešto i može biti sretan kad prepozna što je to njegovo nešto i koliko je bitna podrška obitelji da bi zapravo izrasli u jedno normalno, zdravo i veselo dijete ili medvjeda, kaže Dolenc.

Ljudevit Bauer autor je koji je mnogima poznat samo po ovome djelu, no u „malom“ osječkom kazalištu nadaju se kako će ova predstava publici dodatno približiti njegov, ali i njihov rad.

Naše kazalište pruža na neki način početke djeci, dječjoj publici, početke ulaska, odnosno susret s umjetnosti. Kazalište je kompleksna umjetnost, dakle ne samo jedna vrsta. Tu imamo književnost, likovnost, imamo kazališnu umjetnost. Tako da se kroz kazalište djeci ulazi pomalo u njihov svijet i donosi im se ljepota kulture, kaže ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lučić.

Premijera će se održati na Osječkom ljetu kulture u sklopu Oljkića zadnje subote u kolovozu s početkom u 19 sati.

Ja sam jako ponosan što osječko Dječje kazalište već niz godina, dakle od početka kako postoji Osječko ljeto kulture, sudjeluje sa svojim programom. Dakle, mi u suradnji napravimo koprodukcijsku predstavu, prošle godine čak dvije, ali ove godine krajem Osječkog ljeta „Tri medvjeda i gitara“ kao predstava koju ćemo ponuditi našoj publici, dodaje Lučić.

Svi oni koji propuste premijernu izvedbu, predstavu će imati priliku ponovno pogledati na jesen kada kreće nova kazališna sezona.