STV Live
Četvrtak, 07. prosinac 2023.
3°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

ZLOČIN ZA KOJI NITKO NIJE ODGOVARAO: U Bizovcu otkriveno spomen obilježje u znak sjećanja na žrtve velikosrpskog avionskog raketiranja

Na današnji dan ratne 91. godine zrakoplovi Jugoslavenske vojske raketirali su Bizovac. Živote je izgubilo sedmero ljudi, među njima i 11-ogodišnji dječak, a 24 je ranjeno. Zločin je to za koji još uvijek nitko nije odgovarao, ali ga Bizovac nikada neće zaboraviti. U središtu mjesta, gdje je i stradao najveći broj žrtava, svečano je otkriveno novo spomen obilježje kao trajni znak sjećanja.

U Bizovcu otkriveno spomen obilježje u znak sjećanja na žrtve velikosrpskog avionskog raketiranja
U Bizovcu otkriveno spomen obilježje u znak sjećanja na žrtve velikosrpskog avionskog raketiranja

Svečani trenutak na dan tužne bizovačke obljetnice. Spomen obilježje koje je u centru Bizovca podignuto u znak trajnog sjećanja na žrtve stradale 7. studenoga 1991. godine prilikom velikosrpskog agresorskog avionskog raketiranja, otkrili su preživjeli policajac i brat ubijenog tada jedanaestogodišnjeg dječaka Dragana Cvetkovića.

Prvo su oko podneva raketirane Bizovačke toplice i željeznički kolodvor. U napadu je sudjelovalo 5 zrakoplova tadašnje jugovojske, a još dva u kasnijem popodnevnom raketiranju samoga centra mjesta, gdje je i stradalo najviše žrtava.

Od tog nesretnog dana prošle su već 32 godine, ali ga Bizovčani i obitelji poginulih i stradalih nikada neće zaboraviti.

Sa samim idejnim rješenjem spomen obilježja u Općini Bizovac izuzetno su zadovoljni, a takve su, kažu, i reakcije mještana.

Za zločin do sada nitko nije odgovarao, a Općina je prošle godine sama podnijela kaznenu prijavu.

Na važnost privođenja pravdi odgovornih ukazuje i osječko-baranjski župan, koji je, uz druga izaslanstva s državne i lokalne razine, vojske i policije, udruga i obitelji poginulih, položio vijenac i upalio svijeću podno novopodignutog spomen obilježja.

Za sve poginule u bizovačkoj je crkvi služena sveta misa zadušnica, a otvorena je i izložba fotografija raketiranja u bizovačkom Edukativnom centru.