STV Live
Srijeda, 01. prosinac 2021.
4°C
"Svaki neuspjeh je prilika za novi i pametniji početak." -H. Ford

Crna kronika

OTIŠLO U DIM: U Našicama spaljeno gotovo 3 tone droge

Gotovo 2,2 tona droge danas je spaljeno u Našicama. Drugi je put to ove godine, a sedamnaestu zaredom kako različite vrste droge, zaplijenjene u kriminalističkim istraživanjima, odlaze u vatru našičke cementare, najveću takvu spalionicu u zemlji i šire.

Nakon što je ljetos spaljeno pola tone kokaina, u našičkoj je cementari potpuno je uništeno još 2, 1 tona droge čija vrijednost premašuje 70 milijuna kuna.

"Točnije 2 tone kanabisa i hašiša. 28kg amfetamina, MDMA, 12 kg heroina, 1700 komada markica LSD-a, 18 kilograma punila za povećanje mase droge, predmete s tragovima droge te 36 500 komada i 27,5 kilograma tvorničkih tableta i pripravaka", rekla je načelnica Centra za forenzična istraživanja u Zagrebu Andrea Ledić.

Sve se to za nekoliko minuta pretvorilo u dim.

"Temperature plinova često prelaze 2000 stupnjeva Celzija, dolazi do potpunog uništenja svih opasnih otpada, pa tako i narkotika. Specifičnost sustava je što za razliku od drugih spalionica nema nikakvih ostataka", rekao je zamjenik predsjednika Uprave Nexe d.o.o. Stjepan Ergović.

Prvi paket opojne droge u vatru je bacio ministar Davor Božinović.

"Ovo je danas svjedočenje jedne vrlo dobre, međuresorne suradnje. Što se tiče policije o tomo već nekoliko dana vas izvješčujemo, o uspjesima policije zajedno s carinom kada govorimo o detekciji, suzbijanja kriminalnih skupina", rekao je ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović.

Situacija s tržištem droge se ponovno pogoršala nakon smirivanja pandemije, istaknuo je ministar.

"Ponuda droge enormno raste. Uz to naravno ide fenomen globalizacije, digitalizacije, dark weba, društvenih mreža i poštanskih službi. Problematika droge je njezin organizirani oblik. On je toliko narastao da droga počinje biti broj 1, broj 2 u Europi unatrag godinu do dvije", kaže pomoćnik Ravnatelja za javno zdravsvo RH Željko Petković.

70 posto zločina u Europi vezano je uz preprodaju odnosno krijumčarenje droge, a europsko tržište droge iznosi oko 30 milijardi eura.