STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

VODOSTAJ DRAVE RASTE: U Osijeku se očekuje vodostaj od +470, u vikend naselju Karašica postavljena obrana

U Osijeku se do vikenda očekuje vodostaj Drave od +470 centimetara, za metar viši nego u svibnju. Opasnosti za imovinu i građane ne bi trebalo biti, kažu iz Hrvatskih voda. Jedno od najugroženijih mjesta je vikend naselje Karašica u kojemu je postavljena obrana napravljena od boks barijera napunjenih pijeskom.  

U Osijeku se očekuje vodostaj od +470, u vikend naselju Karašica postavljena obrana
U Osijeku se očekuje vodostaj od +470, u vikend naselju Karašica postavljena obrana

U vikend naselju Karašica od jutros teku posljednje pripreme za vodni val.

Pune se boks barijere uzduž dijela naselja, koje je svakih nekoliko godina u opasnosti. Podsjetnik je ova oznaka koju nam pokazuje Zvonimir.

Radi se o jednoj oznaci na kojoj je naš pokojni Oto Nanaj za života bilježio sve značajnije poplave. Uredno su zabilježeni nivoi, i po tome se ravnamo kakvo će nas stanje dočekati. Što vi mislite za vikend? Iskreno rečeno, očekujem da ove barijere nisu uzaludne, kaže stanovnik vikend naselja Karašica Zvonimir Vidaković.

Iako će vjerojatno trebati postaviti još jednu letvicu za 2023. godinu, Zvonimir se ne boji za sebe i svoju imovinu.

Iskreno rečeno ne. Zadnja koja je bila najveća, bili smo dosta ovdje aktivni svi, velik broj vojnika, HGSS-a, Civilne zaštite i obranili smo naselje bez obzira što nije bio ovako kvalitetan nasip koji sada posjedujemo, dodaje Vidaković.

No, ništa ne treba prepustiti slučaju. U Osijeku se očekuje vodostaj od +470 centimetara, oko metar viši nego u svibnju.

To su vrlo ozbiljni vodostaji, vrlo ozbiljni protoci, u rezervu da se situacija mijenja ovisno o protocima Mure i koliko se vode zadržava u akumulacijama u Dubravi, Varaždinu. Očekujemo protok od tri tisuće metara kubnih u sekundi, što je više nego rekordne 2014. godine, kaže Željko Kovačević, direktor VGO za Dunav i donju Dravu, Hrvatske vode.

Lijeva obala Drave sigurno će poplaviti.

Nećemo imati nikakve posebne zahvate. Ne znamo kakav će biti vodostaj Dunava. Prognoze su bile da Dunav neće biti visok, ali zadnje prognoze govore kako će Dunav kod Batine biti na razini redovne mjere obrane od poplave, što znači da ćemo imati uspor rijeke Drave, i viši vodostaj će jedno duže vrijeme ostati u Osijeku, dodaje Kovačević.

Sustav se stalno u ovom dijelu nadograđuje, od obaloutvrde u Osijeku do sustava obrane od poplava u Svetom Đurađu i Viljevu, a problem je sada, kaže Kovačević, Virovitičko-podravska županija.

Danas smo zabilježili povijesni maksimum na Botovu, i ne znamo koliko će još rasti. To će nam biti primjer što možemo očekivati uzvodno na ovih 180 kilometara Drave koliko ovdje branimo, ističe Kovačević.

Život uz rijeke podrazumijeva i poplave, no one su, kaže Kovačević u posljednje vrijeme sve češće, kao i drugi ekstrem, pa je tako prošle godine zabilježen povijesni minimum.