STV Live
Petak, 02. prosinac 2022.
1°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

965. ROĐENDAN GRADA: U pet godina Donji Miholjac privukao 30 milijuna kuna europskog novca

Čitav niz kapitalnih projekata u posljednje vrijeme mijenja život stanovnika Donjeg Miholjca, ali i gospodarsku sliku grada na bolje. Sve što se radilo u prethodnom razdoblju, ali i što se sve planira predstavljeno je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća prigodom sutrašnjeg Dana grada, odnosno njegovog 965. rođendana i crkvenog goda Svetog Mihaela Arhanđela.

U proteklih godinu dana u Donjem Miholjcu realizirano je čak dvadesetak višegodišnjih projekata. Među ostalim, nastavljeno je podizanje kvalitete i pedagoškog standarda u Dječjem vrtiću Pinokio, podijeljeni su spremnici za odvojeno prikupljanje otpada, a sanirano je i krovište gradske zgrade u Vukovarskoj ulici, istaknuo je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Aladić.

- Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je završen veliki infrastrukturni projekt završetka izgradnje poslovne infrastrukture u Industrijskoj zoni Janjevci kojim smo dobili nove komunalno potpuno opremljene parcele za one poduzetnike koji žele investirati u Donjem Miholjcu. Kao što smo i obećali u zgradi Gradske knjižnice postavili smo fotonaponsku elektranu s dizalicama topline i sustavima grijanja i hlađenja te smo u potpunosti obnovili unutrašnjost iste, kaže gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić.

Briga se vodila i o prigradskim naseljima gdje su asfaltirane ceste, uređeni sportski i društveni objekti, rasvjeta i druga infrastruktura. Uspješno je završen i projekt Zaželi 2, te se priprema i Zaželi 3. Kraju se privodi i jedan o najvećih projekata u novijoj miholjačkoj povijesti – izgradnja nove, suvremene zgrade Srednje škole i sportske dvorane.

- Za kratko vrijeme škola će dobiti svu potrebnu opremu te bi srednjoškolci trebali useliti u svoj novi dom najkasnije početkom drugog polugodišta. Nova srednja škola svakako je temelj opstanka našeg grada i vrijeme će definitvno pokazati da je ovaj kapitalni projekt u koji su zajedno ušli Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, grad Donji Miholjca i županija osječko-baranjska od neprocjenjive važnosti, kaže Aladić.

U proteklih pet godina Donji Miholjac povukao je čak 30 milijuna kuna europskog novca, a s privlačenjem sredstava nastavljaju i dalje. Na natječaje je prijavljen projekt izgradnje novog dječjeg vrtića u Rakitovici vrijedan 7 milijuna kuna, kao i projekt revitalizacije perivoja oko miholjačkog dvorca vrijednosti milijun i pol kuna. Grad se priprema i za prijavu tri kapitalna projekta za natječaj Ministarstva turizma i sporta.

- Na spomenuti natječaj planiramo prijaviti projekt revitalizacije dvoraca Prandau Mailath, zatim projekt prijemnog centra za posjetitelje s multifunkcionalnom dvoranom, te sređivanje gradskog trga sa šetnicama u parku, a tu je i projekt sportskog centra s novom tribinom na stadionu NK Jedinstvo. Vrijednost ovih triju projekata procjenjujemo na preko 100 milijuna kuna, kaže Aladić.

Pri kraju je projektiranje odvodnje u prigradskim naseljima te u općinama Viljevo i Magadenovac, a procijenjena vrijednost projekta je oko 130 milijuna kuna. Grad nastavlja provoditi i svoje mjere za pomoć djeci, mladima, obiteljima, poduzetnicima, kulturi i sportu.

Na brojnim projektima partner je bila i Osječko-baranjska županija koja je u posljednjih pet godina u grad izravno uložila 30 milijuna kuna kroz projekte. Kao najveći uspjeh župan Anušić istaknuo je zajedničko lobiranje za novu zgradu srednje škole, no naveo je i druge projekte.

- To je dostupnija primarna zdravstvena zaštita kroz Dom zdravlja Donji Miholjac i obnova same zgrade Doma zdravlja Donji Miholjac, dva velika sustava za navodnjavanje koji se u ovom trenutku rade, završavaju ili će biti dovršena i naravno energetska obnova OŠ Augusta Harambašića, te zajednički projekt prehrane besplatne koji je jedinstven u cijeloj Hrvatskoj, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Na svečanosti prigodom Dana grada podijeljena su i gradska priznanja za ovu godinu. Najviše priznanje – zlatnu plaketu grada dobila je Zorka Čerba, vlasnica poljoprivrednog obrta, odnosno mliječne farme, i to za doprinos razvoju gospodarstva grada.