STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

KAKO STVORITI BOLJE SUTRA?: „Učimo zajedno za budućnost kakvu želimo“ – međunarodnom suradnjom do novih znanja i iskustava

Kako stvoriti bolje sutra sadašnjim, ali i novim generacijama, a u isto vrijeme se povezati s drugim kulturama i mladim ljudima moglo se doznati na predstavljanju projekta „Učimo zajedno za budućnost kakvu želimo“ u osječkoj III. gimnaziji.

„Učimo zajedno za budućnost kakvu želimo“ – međunarodnom suradnjom do novih znanja i iskustava
„Učimo zajedno za budućnost kakvu želimo“ – međunarodnom suradnjom do novih znanja i iskustava

Mnoštvo novih lica ispunilo je hodnike  III. Gimnazije, a to su učenici i profesori koji su u posjet osječkim srednjoškolcima stigli iz Gimnazije „Svetozar Marković“ u Subotici. Riječ je o projektu međunarodne suradnje srednjih škola vrijednom oko 20 tisuća kuna, a u fokusu su, među ostalim, promocija zajedništva, komunikacije te mira i dobrobiti građana.

Zapravo je projekt prijavljen na javni natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja i jedan je od odabranih za sufinanciranje. Ciljevi projekta su jačanje veze matične zemlje sa hrvatskom nacionalnom manjinom u Republici Srbiji, njegovanje ljudskih prava, dostojanstva i borba protiv diskriminacije. Projekt traje ovu školsku godinu, dakle do lipnja ga moramo završiti i poslati izvješće. Tijekom projekta imamo dva jednodnevna susreta. Ovo je prvi, naši gosti iz Subotice su danas ovdje. Mi ćemo ići njima početkom svibnja, kaže voditeljica projetka Sanja Galic.

Za sada je jako zanimljivo. Upoznala sam jako puno ljudi i neki od njih imaju slične interese kao i ja, mnogi od njih jesu mlađi od mene jer sam sad četvrti razred, ali su stvarno svi sasvim okej, kaže učenica Gimnazije „Svetozar Marković“ iz Subotice Mia Kovačec.

Ovo je stvarno nešto drugačije od onog što inače radimo. Stvarno je zanimljivo upoznati ljude iz druge države i vidjeti da uopće nisu toliko drugačiji od nas. Kada sam bio izabran za ovaj projekt, bit ću iskren, nisam mislio da će biti tako zanimljivo, ali evo stvarno mi je promijenilo mišljenje, kaže učenik III. gimnazije Osijek Ivan Prlić.

Čulo se danas u Gimnaziji i kako prekogranična suradnja pridonosi očuvanju kulturnoga identiteta hrvatske zajednice u inozemstvu, ali potiče osobni i socijalni razvoj učenika.

Mi smo nacionalna manjina u Republici Srbiji tako da je nama ovo od izuzetnog značaja da surađujemo s gimnazijom ovdje u Hrvatskoj i naši učenici da se upoznaju, druže, da vide kako ovdje sve funkcionira jer mnogi imaju u planu da studiraju u Hrvatskoj i Osijeku. Dolazimo iz jedne sredine gdje imamo puno nacionalnih manjina. U školi imamo nastavu na tri jezika: mađarskom, srpskom i hrvatskom i to se kod nas u školi razvija. Bitno je da vidimo različitosti, da vidimo što je to što nas povezuje, što nas spaja i da naučimo neke nove stvari, kaže koordinatorica projekta Jelena Pijuković.

Uz dva jednodnevna susreta, projekt će obuhvatiti brojne druge aktivnosti kao što su online i offline radionice, posjet raznim udrugama i ustanovama. Uz to, snimit će se i radioemisija te videosadržaji o kulturnim posebnostima obje sredine koji će biti predstavljeni na mrežnoj stranici projekta i društvenim mrežama škola.