STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''ZDRAVA BUDUĆNOST DJECE'': Unatoč zabranama pesticidi i dalje prijete zdravlju najmlađih

Prije gotovo četiri godine i u našoj zemlji zabranjena je uporaba pesticida klorpirifosa, za koji je utvrđeno da može uzrokovati oštećenje mozga kod djece i druge zdravstvene probleme. No, unatoč tome prošle jeseni opasni je pesticid pronađen u hrvatskim mandarinama. Kako se tako nešto nikada ne bi ponovilo osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokrenuo je inicijativu „Zdrava budućnost djece“, a koja je danas predstavljena u Osijeku.

Unatoč zabranama pesticidi i dalje prijete zdravlju najmlađih
Unatoč zabranama pesticidi i dalje prijete zdravlju najmlađih

„U voću u Hrvatskoj pronađen pesticid koji je opasan za djecu“. „U omiljenom voću zabranjeni pesticid“. Samo neki su ovo od naslova iz studenog prošle godine kada je u neretvanskim mandarinama po treći put pronađen zabranjeni pesticid klorpirifos. Sve su tada uništene, no ostala je sumnja građana u domaće proizvode i strah za zdravlje vlastite djece.

- Pesticidi mogu utjecati na djecu dugoročno, znači ne govorimo o nekakvim akutnim štetnostima, znači trenutnim otrovanjima, nego govorimo o kroničnim poteškoćama, znači mogu utjecati na ponašanje djece, znači sve više i više povezujemo ga s određenim poteškoćama kao što su hiperaktivnost, ADHD, anksioznost kod djece, depresija, to nam je nekako, ajmo reći sve više i više aktualna tema, plus toga mogu djelovati također i na neke druge stvari kao što su recimo plodnost kod muške djece, kaže pedijatrica u Domu zdravlja Osijek Vlatka Krizmanić.

A kako bi se najmlađe u budućnosti zaštitilo od ovih, ali i drugih otrova koji potencijalno vrebaju u hrani, vodi i zraku Centar za nestalu i zlostavljanu djecu pokreno je inicijativu Zdrava budućnost djece. Za početak će raditi na edukaciji poljoprivrednih proizvođača o štetnosti pesticida, a pogotovo klorpirifosa, te će poticati njihovo izbjegavanje.

- To je ono što mi pokušavamo napraviti, to je prva faza ove naše inicijative, svakako da ćemo pozvati ljude ako imaju saznanja tko koristi takvu zabranjenu supstancu, taj otrov, da se prijave, da se i, ja bih rekao nadležne službe više uključe, ali svakako da netko nosi posljedice, jer ja mislim da je ključno kada su u pitanju zdravlje i životi djece, da ako netko namjerno, svjesno krši koristeći taj otrov, da treba svakako nositi posljedice, kaže predstavnik inicijative „Zdrava budućnost djece“ Tomislav Ramljak.

U okviru inicijative danas je održan i okrugli stol na temu Zdrava budućnost bez klorpirifosa. Među ostalim moglo se čuti kako danas taj proizvod nema potrebe koristiti, nema ga ni za kupiti u Hrvatskoj, ali je jeftino rješenje dostupno izvan EU i nažalost ilegalna trgovina se teško može zaustaviti na granici. Rješenje, smatraju u Hrvatskog agenciji za poljoprivredu i hranu je u primjeni novih tehnika i tehnologija te edukaciji.

- Ono što je bitno za istaknuti je da je potrebna prilagodba tehnologija samim time moramo provesti određenu zelenu transformaciju poljoprivrede i ono što je odgovor u svemu tome, to je primjena kemijskih sredstava niskog rizika, i to je primjena bioloških sredstava. Za sada na tržištu u ponudi imamo relativno malo takvih sredstava, potrebno je određeno vrijeme, treba dati vrijeme i znanosti i industriji kako bi se razvila takva sredstva, kako bi se istražila učinkovitost takvih sredstava i isto tako da onda svi mi koji predstavljamo stručne institucije da bismo educirali proizvođače u tome, kaže zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić.

Potporu inicijativi dala je i Osječko-baranjska županija, a koja također posljednjih godina nastoji osigurati zdraviju prehranu za djecu i mlade.

- Županija je uvijek uključena u ovakve projekte i podržavat će ovakve projekte, ne samo da bismo dobili informaciju, nego evo moram reći da očekujemo i odgovore na koji način pristupiti, na koji način spriječiti ustvari i pesticide, ali i sve ono što kroz hranu naša djeca unose, a nije dobro za budućnost djece, odnosno njihovo zdravlje, kaže obnašatelj dužnosti župana osječko-baranjskog Mato Lukić.

Podsjetio je i kako Osječko-baranjska županija provodi projekt besplatnih školskih obroka. U početku je prioritet bio osigurati uvjete kako bi svi školarci na području županije imali besplatne obroke, no sada se radi na tome da ti obroci budu od poljoprivrednih proizvoda s domaćih polja, ali, što je i važnije - zdravi.