STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
19°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

RASTE POTRAŽNJA ZA ZANIMANJIMA IT SEKTORA: Uspješno završeni upisi u osječku Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku

Uspješno su završeni upisi u Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku. Škola je ove godine upisala 162 učenika, a najviše je interesa bilo za elektrotehnički i računalni smjer, no mjesto viška tražilo se i u trogodišnjim zanimanjima.

Uspješno završeni upisi u osječku Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku
Uspješno završeni upisi u osječku Elektrotehničku i prometnu školu u Osijeku

 

S razvojem IT industrije raste i potreba za cjeloživotnim obrazovanjem koje bi trebalo krenuti već od srednje škole. Elektrotehnička i prometna škola u Osijeku od prvog razreda učenike nastoji opremiti potrebnim znanjima i vještinama kako bi u potpunosti bili pripremljeni za tržište rada.

Interes učenika za našu školu je uvijek dobar. Mogu reći ne dobar već odlična. Mi upisujemo od 160 do 168 učenika ovisno od godine do godine što ovisi u pravilu o broju učenika s teškoćama koji se isto upisuju u našu školu, kaže ravnatelj Antun Kovačić.

 

 

O znatnoj potražnji za slobodnim upisnim mjestima govori i činjenica da na ljestvicama bude i više od 300 osoba. Ove godine školu je upisalo 162 učenika raspoređenih u sedam razrednih odjela.

S obzirom da su svi razredi u potpunosti upisani, nemamo mjesta za jesenski rok možemo reći da su uspješno provedeni upisi iza nas. Najveći interes je za tehničare za računarstvo, veliki je interes i za vozača motornih vozila koji je trogodišnji, ali s obzirom na to da vozača treba djeca iz osnovnih škola vide tu priliku, dodaje Kovačić.

Najveći interes je za tehničare za računarstvo, veliki je interes i za vozača motornih vozila koji je trogodišnji, ali s obzirom na to da vozača treba djeca iz osnovnih škola vide tu priliku

Imamo i prijašnjih godina iskustva kada su nam poslodavci došli u našu školu, prezentirali svoj rad i ne samo prezentacijom već i fizički donijeli svoju opremu našim učenicima u radioničkim vježbama pokazali što se to radi kod njih i na taj način pobudili interes za to područje njihovog rada, kaže Kovačić.

Škola provodi i brojne dodatne aktivnosti kao što su Projektni tjedni, Dani otvorenih vrata, Dani karijera, a važno mjesto zauzimaju i Erasmus projekti. U rujnu bi trebao biti otvoren i Regionalni centar kompetentnosti koji će dodatno utjecati na kvalitetu rada osječke EMŠE.