STV Live
Subota, 02. ožujak 2024.
12°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

DAN POBJEDE NAD JNA I DAN HRVATSKIH BRANITELJA: Uspomene na našičke heroje žive i nakon 31 godinu

31 godina prošla je od ratnih razaranja u Našicama kada su život izgubili brojni hrvatski branitelji. Obilježavanjem Dana pobjede nad JNA i Dana hrvatskih branitelja još jednom je svima njima odana počast te su oživljene uspomene na sve ono što su učinili za svoj grad i zemlju.

Uspomene na našičke heroje žive i nakon 31 godinu
Uspomene na našičke heroje žive i nakon 31 godinu

Pjesmom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca u Našicama je obilježen Dan pobjede nad JNA i Dan hrvatskih branitelja. Počast poginulima odali su predstavnici brojnih udruga, Grada Našica te političkih stranaka.Tako su još jednom oživjele uspomene na heroje koji su izgubili život braneći svoj grad. Među njima su bili i Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun Sertić te drugi pripadnici kasnije osnovane 132. brigade.

31 godinu nakon 21. rujna te krvave 1991. godine oslobođena je vojarna, tada je naš grad doživio granatiranja, doživio je ljudske žrtve, kaže zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.

Borba za našičku vojarnu trajala je duga dva dana, no hrvatske su snage tog 21. rujna zauvijek istjerale JNA iz grada. Premda je od razornog stradanja prošlo gotovo pola stoljeća, ratne posljedice osjete se i danas pa je počast odana i svima onima koji su se naknadno razboljeli i umrli.

Svaki dan u našoj Hrvatskoj umire između osam i deset hrvatskih branitelja. Izuzetno je bitno da vodimo računa da se neke stvari ne zaborave, da se ne zaborave hrvatski branitelji, kaže saboski zastupnik Hrvoje Šimić.

Na kraju središnje svečanosti molitvu za sve poginule izmolio je fra Vinko Brković, koji je okupljene uputio u crkvu sv. Antuna Padovanskog na misu za branitelje.