STV Live
Nedjelja, 16. siječanj 2022.
0°C
"Nikada nećete moći pobjeći od svog srca. Zato je bolje slušati što ima za reći." -P. Coelho

Osječko-baranjska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Usvojen proračun grada Belišća za 2022. godinu u visini 144,3 milijuna kuna

Belišćansko Gradsko vijeće usvojilo je proračun grada Belišća za 2022. godinu u iznosu većem od 144 milijuna kuna. U belišćanskoj gradskoj upravi smatraju ga ambicioznim i razvojnim, ali i dalje socijalno osjetljivim.

Usvojen proračun grada Belišća za 2022. godinu u visini 144,3 milijuna kuna
Usvojen proračun grada Belišća za 2022. godinu u visini 144,3 milijuna kuna

144 milijuna i 348 tisuća kuna. Plan je to proračuna grada Belišća za 2022. godinu, koji je dobio zeleno svjetlo belišćanskog Gradskog vijeća. Unatoč pandemijskim okolnostima, obuhvaća brojne, već započete i planirane nove investicije i kapitalne projekte, poručuje belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

"Jedan od sigurno, kad je gospodarstvo u pitanju, posebno vrijednih i važnih projekata je nastavak naših težnji kao jednih od suinvestitora u otvaranju nove tvornice tissue papira kao prve u Republici Hrvatskoj do kraja iduće ili početka 2023. godine. Te su aktivnosti u velikom zamahu", kaže Burić.

U proračunu je i niz socijalno-demografskih mjera, s kojima se nastavlja i u sljedećoj godini, najavljuje belišćanski gradonačelnik.

"Mi nismo skloni niti nekom preuveličavanju, ali ne treba biti niti lažno skroman. Navest ću samo jedan primjer da je grad Belišće jedan od 4 grada u RH u kojem je u potpunosti besplatan vrtić, k tome još pomažemo i roditeljima čija djeca zbog nedostatka mjesta ne mogu biti upisana, a oboje su zaposleni", kaže Burić.

Tu su i naknade za novorođenčad od 7 i pol tisuća kuna. Subvencionira se nabavka didaktičkog materijala za osnovnoškolce. Svi studenti primaju stipendiju, a srednjoškolci po 200 kuna mjesečno kroz projekt Zalogaj. Osiguran je i besplatan prijevoz za srednjoškolce, a subvencioniran za studente. Svake godine se isplaćuju božićnice nezaposlenima i uskrsnice umirovljenicima, podsjeća Burić.

"Sve su to dostignute socijalno-demografske mjere uz još i druge, a nastojimo da unatoč otežanim uvjetima barem zadržimo tu razinu. Ako se pokaže i mala mogućnost da se još nešto u tom smislu poboljša naravno da ćemo biti i sretni i zadovoljni kao i svi naši sugrađani", poručuje Burić.

Na socijalno demografske mjere odnosi se 15 posto proračuna, a na gospodarstvo 60 posto, što ukupno čini njegove tri četvrtine, kažu u belišćanskoj gradskoj upravi.

Inače, na sjednici Gradskog vijeća, među ostalim, usvojena je i strategija upravljanja imovinom u vlasništvu Grada Belišća, kao i odluka o subvencijama poduzetnicima, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poduzetničkim potpornim institucijama i građanima na području grada za 2022. godinu.