STV Live
Nedjelja, 21. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

NOVA ERA ZA OBRAZOVANJE: Uz "KOZMOS" daljski osnovnoškolci do STEM obrazovanja

Dronovi, pametne ploče, oprema za snimanje i montažu, VR naočale, roboti i još štošta od moderne opreme, uskoro će biti na raspolaganju daljskim osnovnoškolcima. Riječ je o projektu "KOZMOS", u kojemu će biti osigurane i radionice kako za učitelje tako i učenike, a cilj je razvoj STEM obrazovanja.

Uz
dalj

Daljska osnovna škola danas još ne izgleda tako, ali uskoro će biti jedan od centara razvoja STEM područja. U tijeku je javna nabava, a onda će ove učionice znatno drugačije izgledati.

Specijalizirana oprema za kabinete fizike, kemije, biologije, tehničke kulture, geografije i matematike. Osim toga, pametne ploče, dronovi, namještaj, kaže ravnateljica OŠ Dalj Zrinka Vučinić.

Projekt KOZMOS, vrijedan četiri milijuna kuna financiran je najvećim dijelom sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške, a manji dio dala je Hrvatska.

Mi smo dali novac, ali oni koji su birali što će biti u projektu nismo mi nego stručnjaci. To je znak da je to dobar projekt. Nema veze s političkim razlozima, već obrazovanjem, kaže veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj Haakon Blankenborg.

A upravo je obrazovanje ono što ove mlade, željne znanja, najviše veseli u vezi ovog projekta.

Dosta me zanimaju roboti. Prvi puta sam došla s njima u kontakt u petom razredu, išla sam na robotiku. U petom sam se pridružila i medijskoj skupini. Jedva čekam da dobijemo opremu. Dobit ćemo dron, opremu za stop animaciju, moći ćemo raditi i crtiće. Jedva čekam, ali mi je žao što sam osmi razred, pa ću samo ovu godinu to moći, kaže Klara, učenica 8. razreda.

Zato će Klarina školska kolegica Iva, svoje STEM vještine u školi moći dulje razvijati. I nju najviše zanima robotika.

- Jer mogu naučiti iz toga kako baratati s robotima, a ima i puno otkrića koje mogu otkriti u znanosti, kaže Iva, učenica šestog razreda.

Novoj opremi veseli se i Ilija, jedini Ukrajinac u školi. Ovdje se dobro snašao, stekao prijatelje, naučio jezik, a osim robotike i dronova zanimaju ga i druga područja znanosti.

Zanima me povijest, pogotovo Drugi svjetski rat, arheologija, dizajn, arhitektura, kaže Ilija.

Ovime što su škole uspjele napisati kvalitetne projekte, mislim da ćemo unaprijediti kvalitetu nastave, a ovim dijelom osnivanja prvog Regionalnog znanstvenog centra u Josipovcu Punitovačkom, za cijelu panonsku Hrvatsku, jer nama je u tom projektu partner Virovitičko-podravska županija, dižemo to na jednu višu razinu. Ondje će dolaziti učenici iz svih škola, ne samo iz naše nego i drugih županija. Ondje radimo planetarij, zvjezdarnicu. Velike stvari od gotovo 30 milijuna kuna, kaže Miranda Glavaš Kulpročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Osječko-baranjske županije.

Čime će za obrazovanje ovoga kraja zaista početi nova era.