STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
36°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Hrvatska

KAKO JE IZGLEDALO 1995. NAJBOLJE ZNAJU VUKOVARCI: Već 27 godina operacija „Oluja“ hrvatski narod čini ponosnim!

Uz molitvu i zahvalnost, upaljene svijeće i položene vijence Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježen je u gradu Vukovaru. A kako je to izgledalo 1995. godine najbolje znaju Vukovarci.

Već 27 godina operacija „Oluja“ hrvatski narod čini ponosnim!
Već 27 godina operacija „Oluja“ hrvatski narod čini ponosnim!

Puno nade, sreće, veselja. Čim sam čula glazbu preko radija, marševe znala sam da se nešto događa. Bila sam u vojarni na Črnomercu s troje djece u progonstvu. Zgrada s oko 200 nas prognanika, prolupalih, ovakvih, onakvih. Ali prekrasna vijest, prekrasno. Slavilo se do nekog doba u noći i prekrasno je bilo. I onda doček branitelja na trgu i to. Stvarno nešto što se ne može zaboraviti, kaže Marija Meden.

Već 27 godina, upravo na ovaj dan, prisjećamo se te najsjajnije vojno-redarstvene operacije u hrvatskoj povijesti koja nas svake godine iznova učini ponosnima.

Na današnji dan iz grada Vukovara šaljemo poruke ponosa i zahvale. Zahvale svim braniteljima koji su dali svoje živote, koji su danas s nama ovdje uz sav obol koji su prošli, kroz srpske koncentracijske logore i sve ono što je slijedilo nakon. Mi im moramo zahvaliti, duboko im se pokloniti i nastaviti raditi onim tempom kako su oni branili Hrvatsku svojim rukama, oružjem i krvlju, kaže zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

Mi danas moramo voljeti našu državu kako su je oni voljeli zaključio je zamjenik Sušac. Dodao je i kako jedino tako ova država može ići naprijed i kako su hrvatski branitelji jedini koji nam trebaju biti uzori. A u Gradu Heroju još uvijek se traga za nestalima.

Prema zadnjim informacijama koje imam je oko 300-tinjak nestalih s područja grada Vukovara još nije pronađeno. Nedavno smo dobili informaciju da su neki branitelji pronađeni. Na području Republike Hrvatske aktivno se traži na području našeg odlagališta Petrovačka dola s obzirom na to da postoje indikacije da su tamo pokopani naši branitelji, naši nestali, kaže Sušac.

I državne i lokalne institucije, ali i građani koji imaju neke informacije trebali bi ih reći prije svog vječnog počivališta kako bi svi oni koji traže svoje najmilije mogli otići na njihov grob, zapaliti svijeću i odati im počast, zaključio je zamjenik Sušac.