STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
6°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

IZGRADNJA SE BLIŽI KRAJU: Već u rujnu otvara se Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole

Kraju se bliži izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Radovi na vanjskom dijelu zgrade su gotovo završeni, te preostaju unutrašnji i opremanje, tako da bi novi centar trebao započeti s radom s početkom nove školske godine u rujnu.

Već u rujnu otvara se Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole
Kraju se bliži izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek

 

Od prvog svibnja trebali bi biti gotovi svi građevinski radovi na novoj zgradi Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Slijedi kupovina namještaja i opreme, a koja bi nakon provedene javne nabave trebala biti dovršena do početka školske godine. Sami građevinski radovi vrijednosti su oko 30 milijuna kuna, dok je vrijednost cijelog projekta 73 milijuna. Preostalih 43 milijuna odnose se na opremanje, ali i jačanje ljudskih potencijala i kompetencija nastavnika te stvaranje novih programa za obrazovanje učenika i odraslih.

- Želimo se povezati s poslodavcima, došli smo do spoznaje da sami programi koji se trenutačno stavljaju na tržište nisu dostatni za zadovoljavanje potreba poslodavaca i tržišta radne snage, i upravo zbog toga razvijamo i 11 programa  osposobljavanja i usavršavanja, uz nekakvu modernizaciju redovnih naših programa, kaže ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić.

 

 

Završetkom izrade programa krenuti će i poziv zainteresiranim zaposlenim, nezaposlenim i svima onim koji se žele usavršavati kroz obrazovanje odraslih da se uključe u edukacije. A stalno traju i usavršavanja nastavnika.

- Tako da možemo reći da će nam sad ovo razdoblje, ove malo manje od dvije godine koliko još projekt traje biti izuzetno zahtjevne u smislu da će nastavnici u svoje radno vrijeme, ali vrlo često i slobodno vrijeme biti uključeni u razne tečajeve, u razne oblike edukacije u kojima će oni jačati svoja znanja, a koja će onda moći i prenositi novim našim polaznicima, kaže Kovačić.

A Elektrotehnička i prometna škola ovih je dana, nažalost prazna. Zbog situacije vezane uz COVID-19 trenutačno se radi po modelu C, odnosno imaju online nastavu.

- Planiramo, razmišljamo, osluškujemo situaciju u našem gradu, u županiji, postoje razmišljanja, vidjet ćemo sad kakva će biti situacija, da sljedeći tjedan se vratimo u školske klupe, pa djelomično, naravno ako nam je, poštujući epidemiološke mjere i sve, u slučaju da nam je neki od učenika pozitivan ili neki razred ide u izolaciju, pridržavat se tih mjera, ali onda ipak većinu učenika imati u školi, dodaje Kovačić.

Unatoč pandemiji, škola provodi brojne aktivnosti i projekte. Uz već spomenute edukacije vezane uz Regionalni centar kompetentnosti, aktivni su i na društvenim mrežama, te sudjeluju i u raznim Erasmus programima.

- Gdje usprkos svim preprekamo gledamo kako učenicima omogućiti jednu suradnju s europskim zemljama, s poslodavcima u europskim zemljama, pa evo pred nama je i mobilnost u našim projektima Erasmusa, gdje učenici trebaju ići na dvotjednu u europske zemlje, naravno opet osluškujući epidemiološke mjere i sve ono što se događa u cijeloj Europskoj uniji, zaključuje Kovačić.

 

Uz to u školi imaju i razne opuštenije aktivnosti, kao što je nedavni dan kariranih košulja. Obilježavaju i primjerice dan ljubičastih majca, za brkati studeni nagrađivani su najbolji brkovi i brade, a za učenike je održan i niz predavanja uspješnih osoba iz cijele županije.