STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
23°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SOCIJALDEMOKRATI GRADA OSIJEKA: ''Vertikala HDZ-a: Dok dođe do razine grada, izgubi se podrška za male poljoprivredne proizvođače''

Priopćenjem u kojem upozoravaju na, kako navode, štetan potez Tržnica d.o.o. Osijek po proizvođače, javnosti su se obratili iz Socijaldemokrata grada Osijeka.

''Vertikala HDZ-a: Dok dođe do razine grada, izgubi se podrška za male poljoprivredne proizvođače''
Osječka tržnica

Priopćenje Socijaldemokrati grada Osijeka prenosimo u cijelosti:

"Obratili su nam se mali proizvođači i OPG-ovci koji svoju robu prodaju na Osječkoj tržnici. Trgovačko društvo Tržnica d.o.o. iz Osijeka od danas izvršava izmijenjenu Odluku o naplati dnevne „maltarine“ za zakup klupa na tržnici. Dnevna „malta“ se do sada naplaćivala svakodnevno u iznosu od 1,33 € (10,00 kn) uz godišnju rezervaciju klupa koja se plaća u godišnjem prosječnom iznosu od 530,89€ (4.000,00 kn), dok se

ovom izmjenom naplata iste vrši u paušalnom iznosu od 33,18€ (250,00 kn) za tekući mjesec. No tu nije kraj, od OPG-ovaca se zahtjeva puni godišnji iznos (znači cca 929,05€ odnosno 7.000,00 kn) odmah po potpisivanju novog ugovora! Dok se rezervacija klupa plaća na temelju potpisanog Ugovora o najmu, „maltarina“ je definirana Pravilnikom, nedavno izmijenjenim, kojeg prema riječima naših sugovornika Uprava odbija pokazati zakupcima.

Velika većina prodavača ne prodaje svoje proizvode svakodnevno te je za njih taj način naplate uglavnom značajno skuplji, Uprava Tržnica očito nije svjesna što za zakupce znači iznos od 250,00kn te koliko robe za taj iznos moraju prodati, a plaćanje se ,podsjetimo, izvršava unaprijed za godinu dana.

OPG-ovi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom nikako se ne mogu pojavljivati 25 dana u mjesecu na štandovima, budući da proizvode koje nude na njima treba uzgajati, održavati i pripremiti za prodaju. Ovakav način naplate ekonomski je povoljan samo za skupinu prodavača koji se bave preprodajom robe ili robe neprehrambenog karaktera.

Dakle, na ovaj način gušimo male OPG-ove kojima je tržnica bila način plasmana njihove robe na jednostavan i direktan te povoljan način, a kupce zakidamo za mogućnost da proizvode kupuju direktno od proizvođača! Ovakav bi potez mogao biti zadnji čavao u lijes, ne samo malim proizvođačima, nego i samoj tržnici koja bi izostankom proizvođača na njoj polako ali sigurno izgubila smisao.

Ukoliko Uprava društva i grad inzistiraju na naplati u paušalnom iznosu nasuprot dosadašnje dnevne naplate, onda smatramo da bi se ista trebala naplaćivati za prethodni mjesec i to u minimalno 3 kategorije ovisno o broju dana koji proizvođači provedu na tržnici i to:

- 1 do 10 dana 13,27EUR/100,00kn

- 11 do 20 dana 19,91EUR/150,00kn

- 21 i više dana 33,18EUR/250,00kn

Ministarstvo poljoprivrede i resorna ministrica Vučković se stalno kunu u OPG-ove kao kralježnicu naše poljoprivredne proizvodnje, župan Anušić čestzo naglašava njihovu proizvodnu i gospodarsku vrijednost, a grad ih ovakvim potezima izravno guši! Toliko o čuvenoj „vertikali“ vlasti od koje bi navodno trebali profitirati.

Upravi Tržnica je očito bitnije poticati preprodavače roba. Apeliramo na gradonačelnika Radića i župana Anušića da ne dozvole ovakav štetan potez Tržnica d.o.o. Osijek po proizvođače! Trebamo poticati OPG-ove, ljude koji vrijedno rade, stvaranu dodanu vrijednost a našim sugrađanima osiguravaju svježe namirnice!"