STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

LJETO NE POSUSTAJE: Vrućine i nakon Velike Gospe

Iza nas je još jedan toplinski val, a sutra stiže i osvježenje. Iako je uvriježeno mišljenje kako nakon Velike Gospe više ne bude toliko vruće, to ove godine, sudeći po najavama prognostičara, neće biti slučaj.

Vrućine i nakon Velike Gospe
Ilustracija

 

Bilo u hladovini, pod klimom ili na nekom kupalištu – proteklih dana tražilo se osvježenje. Još jedan ljetni mjesec donio nam je očekivano visoke temperature.

S njima ćemo se tek nakratko oprostiti jer ljeto neće posustati ni u drugoj polovici kolovoza.

Za sada se može reći da će nakon ovog tjedna koji će donijeti nešto ugodnije temperature većinom ispod 30 stupnjeva, od blagdana Velike Gospe i u nastavku mjeseca ponovno biti malo toplije i da bi temperature ponovno mogle biti oko 30 ili malo iznad 30 stupnjeva, kaže Roland Bilobrk, prognostičar.

 

 

Trend zadnjih 20-ak godina pokazuje, kaže Bilobrk, da su nam ljeta 2 do 3 stupnja toplija u odnosu na prije.

 

 

Mogu izdvojiti neke godine kada je kolovoz donio velike vrućine, to je bilo 2000. godine, 2003., 2011. I 2012. su bile dosta vruće pogotovo u drugoj polovici kolovoza, a i zadnjih godina 2015., 2017. i 2018. se ističu kao godine koje su donijele vruće vrijeme u kolovozu, kaže Bilobrk.

Što se tiče oborina, njih je teže dugoročno prognozirati.

Za sada se čini da i u nastavku kolovoza trend sušnijeg ljeta kao što smo imali i do sada. Vjerojatno će u nastavku mjeseca biti povremeno kiše i pljuskova, ali bi trebalo biti manje od prosjeka, kaže Bilobrk.

S time zasigurno neće biti zadovoljni poljoprivrednici. Kakva će nam biti jesen tek ćemo vidjeti, a do tada nam ne preostaje ništa drugo nego uživati u ostatku ljeta.