STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Vukovarsko-srijemska

GRAD BICIKLISTA: Vukovar će udvostručiti duljinu svojih biciklističkih staza

I Vukovar posljednjih godina sve više postaje grad biciklista. U prvom redu to je zahvaljujući uređenju novih kilometara biciklističkih staza kojima je olakšano prometovanje gradom, te koje razvijaju kulturu bicikliranja. U sljedećem razdoblju Vukovarci bi trebali dobiti još čak 18 kilometara biciklističkih staza, a danas je potpisan i ugovor za izradu projektne dokumentacije.

Vukovar će udvostručiti duljinu svojih biciklističkih staza
Vukovar će udvostručiti duljinu svojih biciklističkih staza

Grad Vukovar može se podičiti s oko 17 kilometara biciklističkih staza na svom području, no ovaj će se broj vrlo uskoro udvostručiti. Potpisan je ugovor za izradu projektne dokumentacije za uređenje još 18 kilometara staza vrijedan nešto više od 73 000 eura, a izvor financiranja je u devedeset postotnom iznosu Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

- Cilj je naravno iskoristiti i agendu Europske unije u smislu zelene tranzicije, ali uvijek što nas najviše zanima je naravno sigurnost naših građana iz aspekta ugroze u prometu, odnosno njihove sigurnosti, zdrav život, dakle kretanje u smislu biciklizma i pod tri uvijek s tim i takvim projektima gledamo ukomponirati i sadnju zelenila, drveća gdje god je to moguće, kaže gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Po završetku izrade projektne dokumentacije kreće naravno i izgradnja, a u gradskoj upravi vjeruju kako će za uređenje biciklističkih staza u čak 17 ulica dobiti značajna sredstva iz vanjskih izvora, prvenstveno fondova Europske unije.

- Sigurno znamo da ćemo se u jednom velikom dijelu oslanjati na fondove Europske unije, dakle to je tema cijele perspektive, dakle do '27. godine očekujemo da će biti naglasak na toj zelenoj tranziciji, da će biciklistička infrastruktura biti prihvatljiva, tako da definitivno je to gdje ćemo baciti karte, što je vidljivo i iz ovih solarnih elektrana, iz evo ovog projekta koji smo isto nedavno komunicirali, sadnje drveća, dodaje Penava.

A osim unutar urbane cjeline u vukovarskoj gradskoj upravi planiraju nastaviti grad biciklističkim stazama bolje povezati i s okolnim naseljima.