STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
14°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OBLJETNICA TUŽNOG PETOG PROSINCA: Zahvaljujući žrtvi branitelja Rosinjače Osijek ostao ''Nepokoreni grad''

32 imena Osječana, branitelja i civila na današnji je dan prije 32 godine ostalo zauvijek utkano u temelje Republike Hrvatske u najkrvavijem danu obrane Nepokorenog grada. Od 28 poginulih branitelja tog tužnog petog prosinca1991. godine, njih čak 16 živote su izgubili u obrani šume Rosinjača, u naletu neusporedivo brojnijeg i opremljenijeg srbočetničkog agresora. Njima su danas polaganjem vijenaća i cvijeća te paljenjem svijeća počast odali njihovi članovi obitelji, sugrađani i drugi, i to u okviru obilježavanja Dana obrane Osijeka.

Zahvaljujući žrtvi branitelja Rosinjače Osijek ostao ''Nepokoreni grad''
Zahvaljujući žrtvi branitelja Rosinjače Osijek ostao ''Nepokoreni grad''

Na današnji dan prije 32 godine krvlju hrvatskih branitelja obranjen je Osijek. Tog petog prosinca u jutarnjim satima krenuo je silovit napad iz svih neprijatelju dostupnih pravaca. Najjači napad agresor je usmjerio na šumu Rosinjača na južnom prilazu gradu koju je tada branila tek šačica hrvatskih branitelja. Na njih su nasrnule snage koje su se brojale u tisućama ojačane tenkovima i oklopnim transporterima. Unatoč junačkom otporu tog je dana 16 hrvatskih vitezova izgubilo živote.

- Taj dan smo držali liniju u šumi Rosinjača, u jutarnjim satima došla je smjena, nešto ranije, zamijenila nas je, vratili smo se u grad Osijek, dobili smo obavijest o napadu i vratili smo se natrag u šumu. Pokušali smo doći do njih, nažalost, neprijatelj je bio presnažan, prevelika koncentracija tehnike i ljudstva, nismo uspjeli doći do njih, postali smo svjesni da su izgubili živote u borbi, kaže tajnik UHDDR Sv. Rok Osijek Goran Radičević.

No, hrabrost branitelja Rosinjače kupila je dovoljno vremena da se konsolidira obrana grada Osijeka na južnoj crti bojišnice. Tijela poginulih ostala su u šumi sljedećih tjedan dana da bi u noći između 12. i 13. prosinca krenula akcija izvlačenja, u kojoj su važnu ulogu imali pripadnici bojne Frankopan.

- Saznalo smo od naših izvidnika koji su pronašli tih 16 ljudi masakriranih, tih 16 heroja Domovinskog rata, i onda smo u dogovoru sa zapovjedništvom Osijeka, donijeta je odluka da ih se ide izvlačiti. I nakon nekih, pa već je prošlo otprilike tjedan dana, možda i više, išli smo po njih. Bilo je to jedno jutro, ovako bila je zima velika i poslije se pokazalo malo sunce i polako smo ih na šatorskim krilima izvlačili van, kaže pripradnik Udruge Bojna Frankopan Goran Bek.

Među braniteljima Rosinjače najmlađi je bio Davor Milas, koji se, iako je tada imao tek 18 godina dobrovoljno stavio na raspolaganje postrojbama novoustrojene Hrvatske vojske.

- Ovaj dan mi je jedan od najtežih dana u mom životu, sjećam se, ujutro čim se probudim odmah mi je u mislima kako sam budila Davora, kako se spremao, kako smo se oprostili, i kako je otišao i nije se više vratio., a sjećanja su svježa, potpuno su svježa, ne vjerujem da je prošlo 32 godine, ne mogu si posvijestiti to, kaže Marija Milas, majka Davora Milasa.

U školskoj godini 1991. Davor Milas trebao je maturirati u osječkoj Trgovačkoj školi, koja danas u spomen na njegovu žrtvu nosi njegovo ime. O hrabrom kolegi učenici ove škole uče i danas.

- Znamo dosta toga, da je išao u rat s njih 16, s osamnaest godina, također je polagao ovu školu Trgovačku i komercijalnu, da je poginuo petog dvanaestog 1991. i također s njih šesnaest, da je imao 18 godina, kaže učenik Trgovačke i komercijalne škole „Davor Milas“ Ante Barišić.

Žrtva Davora Milasa, ali i ostalih 27 branitelja i četiri civila koji su na taj dan dali svoje živote u obrani Hrvatske zauvijek je zadužila buduće generacije. Zahvaljujući njoj Osijek je izbjegao sudbinu Vukovara.

- Danas smo ovdje kako bi se s posebnim pijetetom odali počast i prisjetili se velike žrtve šesnaestorice pripadnika 106. osječke brigade Hrvatske vojske koji su položili svoje živote u šumi Rosinjača, i na tome im vječno hvala. Oni su se oduprli brojnijem, naoružanijem protivniku i na taj način su spasili ulazak u južni        dio grada Osijeka i njihova žrtva ne smije biti zaboravljena, te je zahvaljujući njima Osijek ostao i bit će Nepokoreni grad, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

- Prisjećamo se svih onih koji su svoje živote ugradili u stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske, ali i svakako obrane grada Osijeka. Današnji dan posebno je značajan s obzirom da je veliki broj pripadnika stradalo, 16 njih direktno u Rosinjači, a isto tako na današnji dan 28 ukupno stradalih u gradu Osijeku nešto je što se ne smije nikada zaboraviti, kaže zamjenik županja osječko-baranjskog Josip Miletić.

A u okviru obilježavanja Dana obrane Osijeka svijeće su zapaljene i vijenci položeni na nekoliko lokacija u gradu. Prije kojih pola sata otvorena je i izložba fotografija Žarka Plevnika „Neuništivi grad“ u Galeriji Foto Art, a za sutra je najavljeno i predstavljanje knjige „Narodna zaštita Općine Osijek u Domovinskom Ratu“ u osječkom HNK.