STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

I POSLJEDNJI GRAD U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI DOBIO OBILAZNICU: Završena belomanastirska obilaznica, do kraja godine spaja se na koridor 5c

I posljednji grad u Osječko-baranjskoj županiji koji ju nije imao dobio je obilaznicu. Svečano je danas u promet puštena obilaznica oko Belog Manastira, a do kraja godine preko nje bi se jedini baranjski grad trebao spojiti i s autocestom do Osijeka, a za nekoliko godina i do granice s Mađarskom.

Završena belomanastirska obilaznica, do kraja godine spaja se na koridor 5c
Završena belomanastirska obilaznica, do kraja godine spaja se na koridor 5c

Nakon dvije godine završeni su radovi na belomanastirskoj obilaznici, te je ona konačno i puštena u promet. O njoj se priča još od 2006., no na samu realizaciju dugo se čekalo. Glavni cilj joj je izmjestiti teretni promet iz središta grada, ali i omogućiti brže prometovanje u prigradskim naseljima.

- Građani dobijaju i jednu brzu cestu koja spaja naselja grada Belog Manastira Šumarinu, Šećeranu i Branjin Vrh puno brže tako da je ovo i jedna brza transverzala kroz budući urbanistički razvoj grada, a i naravno cesta koja će povezivati kompletan dio grada s istočne i zapadne strane, kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

Najavljeno je i kako će Hrvatske ceste u narednom periodu riješiti i jedan od većih prometnih problema u Belom Manastiru – podvožnjak ispod međunarodnog željezničkog koridora na državnoj cesti D517. Što se tiče obilaznice ukupna vrijednost investicije iznosila je 90 milijuna kuna, od čega se 85 odnosilo na same radove, a ostatak na nadzor.

3,2 kilometra duljina, imamo četiri kružna raskrižja, jedno T raskrižje, imamo nadvožnjak preko željezničke pruge dužine 75 metara, dakle to su nekakve osnovne karakteristike, prva faza je bila izmještanje instalacija. Sva raskrižja su osvjetljena, značajno smo vodili brigu o sigurnosti prometa na cestama, kaže predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Obilaznicu je svečano otvorio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je tom prigodom podsjetio i na sve druge investicije u cestovnu infrastrukturu koje su u tijeku o Osječko-baranjskoj županiji. Istaknuo je i kako se u blizini nove obilaznice nalazi i jedna od trenutačno najvećih investicija u cestovnu infrastrukturu u Hrvatskoj – dovršetak autoceste koridora 5c od  Osijeka do Belog Manastira.

- Koja će biti otvorena ove godine, trenutno se radi na opremanju same dionice, jučer je bio kod mene predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta i oni će 28.10. prijaviti tehnički pregled i nakon toga ide procedura i dokumentacija za otvaranje te dionice, kaže ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Župan osječko-baranjski Ivan Anušić zahvalio je ministru i Hrvatskim cestama na razumijevanju za projekte koji su prioritet za građane županije, te na njihovoj realizaciji.

- Mogu reći ne da smo zadovoljni, nego smo prezadovoljni. Ja ću samo vrlo kratko napomenuti nekoliko velikih projekata koje zajedno radimo, pa je to i podvožnjak u Ulici L.B. Mandića u Osijeku koji će također vrlo brzo biti gotov, obnova i rekonstrukcija Zračne luke Osijek, izgradnja Luke rasutih tereta, izgradnja 5c koridora, kao i najveći projekt cestogradnje kao što je i ministar sam napomenuo i evo danas smo ovdje, otvaramo i obilaznicu oko grada Beloga Manastira, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

A belomanastirska obilaznica svoju punu svrhu dobit će do kraja 2024. godine, do kada bi trebala biti dovršena autocesta do granice s Mađarskom.