STV Live
Srijeda, 29. studeni 2023.
3°C
"Danas ljudi znaju cijenu svega, a vrijednost ničega" -O. Wilde

Osječko-baranjska

''GRADSKI SPORTSKI PARK'': Završena glavna zgrada stadiona u Belom Manastiru, slijedi uređenje terena

Tijekom proteklih pet godina sport i rekreacija u Belom Manastiru podižu se na višu razinu. U prvom redu zahvaljujući velikom projektu „Gradski sportski park“ u okviru kojeg je još prije dvije godine završeno preuređenje gradskih bazena, a od danas i prva faza radova na obnovi gradskog stadiona.

Završena glavna zgrada stadiona u Belom Manastiru, slijedi uređenje terena
Završena glavna zgrada stadiona u Belom Manastiru, slijedi uređenje terena

 

Gotovo šest milijuna eura vrijedan je projekt „Gradski sportski park“ u Belom Manastiru. Više od dva milijuna utrošeno je na obnovu gradskih bazena koja je završena prije dvije i pol godine, dok je za preostalih tri i pol milijuna eura obnovljena glavna zgrada gradskog stadiona te će ona ubrzo biti i stavljena u funkciju.

- Ideja je još opremiti u novoj zgradi koja je stvarno velike vrijednosti, preko 27 milijuna kuna opremiti i modernu teretanu, welness centar, i prostor Zajednice športskih udruga, eventualno ugostiteljski objekt, tako da djeca koja budu, a prvenstveno nogometni klubovi, znači djeca iz škole nogometa i njihovi roditelji imaju prostor za druženje, a ovo kako izgleda sada zgrada i ovi moderni kompleksi će konačno doprinijeti tome da djeca imaju kvalitetne uvjete za natjecanje, kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.

 

 

No, iako je glavna zgrada završena, obnova stadiona nije. Predstoji izgradnja modernog pomoćnog terena s umjetnom travom, uređenje rasvjete te revitalizacija glavnog terena. Izrađena je projektna dokumentacija za sljedeću fazu, koja uz denivelaciju glavnog terena uključuje i izradu modernog kompleksa s atletskim stazama.

 

- Borilišta koja će biti namijenjena i atletici, bacanju kugle, skoku u dalj i svim onim baznim sportovima, tako da to je ono što ćemo nominirati u idućim natječajima koji se budu otvarali putem Ministarstva regionalnog razvoja ili bilo kojeg drugog fonda, Interrega, to je totalno sada nevažno, ali ono što je važno da želimo do proljeća, znači u ovo vrijeme iduće godine imati oba terena u funkciji zajedno sa zgradom, kaže Rob.

Izgradnji gradskog stadiona doprinos je dao i Hrvatski nogometni savez, a i ubuduće će poduprijeti izgradnju i opremanje sportskih sadržaja, i to ne samo nogometnih.

- Kad je u pitanju isto tako kao što je rekao gradonačelnik i atletika, da ćemo i to isto tako na neki način osigurat financije i da se zaokruži ova cjelokupna konstrukcija. Hrvatski nogometni savez normalno da će sudjelovati ovdje kad je u pitanju tereni odnosno umjetna trava, kaže Ante Vučemilović Šimunović, prvi dopredsjednik HNS-a.

Potporu je dala i osječko-baranjska Zajednica športskih udruga, kao i sama Županija koja je sa 130 000 eura sufinancirala uređenje bazena. Osječko-baranjska županija proglašena je i Europskom regijom sporta za 2024. godinu, što će se zasigurno pozitivno odraziti i na sport u jedinom baranjskom gradu.

- Očekujemo da u 2023., a pogotovo 2024. napravimo još značajnije pomake u djelovanju sporta na području cijele županije,  tako i na području Baranje i Belog Manastira. Izuzetno mi je drago, a sudjelovali smo u tome, a i u budućnosti ćemo sudjelovati na ovim projektima koje grad Beli Manastir radi, građani Belog Manastira dobijaju s raznim sadržajima, od kuglane, kupališta, nogometnih, teniskih terena, kaže Dubravko Ižaković, glavni tajnik Športske zajednice OBŽ.

Dodao je i kako će Osječko-baranjska županija i u tehničkom i stručnom smislu pomoći u razvoju atletskih borilišta na stadionu u Belom Manastiru kako bi građani imali još bolje uvjete za rekreaciju. Naglasio je i kako će titula regije sporta zasigurno dati na vidljivosti, ali i olakšati pristup europskim fondovima za nastavak uređenja stadiona, ali i druge sportske projekte u Belom Manastiru.