STV Live
Ponedjeljak, 27. svibanj 2024.
13°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

PREDSTOJI UNUTARNJE OPREMANJE: Završila obnova Centra za posjetitelje Tvrđa

Završila je obnova i preuređenje zapuštenog povijesnog prostora bivše austrougarske konjušnice u regionalni prijamni info-turistički centar za posjetitelje osječke Tvrđe. Prvotno ugovoreni rok od dvije godine produljen je za pet mjeseci, a projektom nije obuhvaćeno i unutrašnje opremanje Centra, koje bi, kako je rečeno na završnoj konferenciji, trebalo biti gotovo sljedeće godine.

Završila obnova Centra za posjetitelje Tvrđa
Završila obnova Centra za posjetitelje Tvrđa – predstoji unutarnje opremanje

Zapuštena zgrada stare austro-ugarske konjušnice uz osječku Tvrđu dobila je potpuno novo lice, ali i namjenu, čiji bi sadržaji trebali promovirati turističke atrakcije Osijeka i šire regije.

U sklopu projekta vrijednog gotovo 19 milijuna kuna, koji je najvećim dijelom financiran iz sredstava Europske unije, izgrađene su i pristupne prometnice i parkirališta za automobile i autobuse, dječje igralište i uređena hortikultura.

Meni je drago da nakon 29 mjeseci ovaj projekt smo priveli kraju. projekt je prvotno planiran u trajanju od 24 mjeseca, no zbog pandemijskih okolnosti u te protekle dvije godine, produljen je na 29 mjeseci. Ono što mogu sa zadovoljstvom reći da danas ovdje gdje stojimo ovaj novi Centar za posjetitelje Tvrđa je uređen, rekao je zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin.

Bila je dobra suradnja s konzervatorskim odjelom s kojim smo uspjeli doći do sretnog rješenja za struku, sigurnost građana, ali i očuvanja kulturne baštine. Nakon toga smo pristupili svim onim zahvatima građevinskog dijela i vraćanja proporcija zgrade u ono stanje u kojemu je bila kada je građena, rekla je voditeljica projekta Nataša Bošnjak.

Projektom, međutim, nije obuhvaćeno i unutrašnje opremanje Centra, kojega tek treba urediti.

U narednom razdoblju pokušavamo pronaći još poziva, odnosno natječaj s kojim bismo mogli povući EU sredstva za unutarnje uređenje, odnosno bolje rečeno za opremanje, ove zgrade, i u skladu s tim ćemo naći onda i najbolju namjenu, dakle da što bolje ovaj novouređeni prostor iskoristimo, kaže Vulin.

Jedna od ideja je ovdje preseliti i ured Turističke zajednice grada, ali i urede turističkih vodiča, trgovačke sadržaje za autentične lokalne i regionalne proizvode, bankomate i druge sadržaje. Cilj je turistima ponuditi polazišnu točku obilaska Tvrđe i grada sa svim potrebnim prethodnim informacijama o mjestima interesa.