STV Live
Subota, 02. srpanj 2022.
24°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

SPOMEN NA LEGENDARNU GODINU: 91 priča heroja i heroine Domovinskog rata prikazana na osječkoj izložbi

Devedeset i jednu priču heroja Domovinskog rata, kao spomen na legendarnu godinu još je 2019. u svojoj knjizi Oteti od zaborava ispričala mlada osječka autorica Roberta Kljenak. Nakon ublažavanja epidemioloških mjera, konačno je došlo vrijeme i za izložbu.

Domovinski rat i herojska požrtvovnost onih koji su sebe izložili radi dobrobiti drugih temelj su Hrvatske, i velika inspiracija i za mlađe generacije, posebno one ratne. Roberta Kljenak kći je Renata, hrvatskog branitelja koji je u slobodi uživao kratko te je umro u prosincu 1999. od karcinoma grla. Roberta smatra, sve je to posljedica i ranjavanja, ali i izloženosti raznim štetnim tvarima koje je koristio neprijatelj. Knjigu Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskog rata predstavila je još 2019., ali zbog pandemije do sada nije imala priliku organizirati i izložbu.

- Na njoj se može vidjeti 91 heroj i heroina koji su branili i stvorili jedinu nam Domovinu Hrvatsku. Među njima su silovane žene, branitelji s prve crte, sanitet, pripadnici specijalne policije, policije, HV-a, HOS-a, kaže autorica izložbe Roberta Kljenak.

Domovinski rat u literaturi nije dovoljno obrađen, smatra Roberta. Vrijeme za djelovati, što je pokazala svojim primjerom, je sada, pogotovo s obzirom na to da branitelji i svi drugi koji su prošli ratne strahote često umiru već u 50-im godinama.

- Otkako sam napisala knjigu nas je nekoliko ljudi napustilo. Da nisam priče njihove obradila, snimila kamerom, mislim da bi bile daleko više nego zaboravljene, kaže Kljenak.

Izložba je organizirana uz pokroviteljstvo Ministarstva branitelja.