STV Live
Ponedjeljak, 22. srpanj 2024.
20°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

UPUTIT ĆE PRIJEDLOG VLASTIMA: Bebek: Pojam branitelj je nelogičan i neprimjeren, treba ga mijenjati

Iz Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata u rujnu će uputiti prijedlog vlastima vezan uz pojam branitelja. Smatraju kako je on kontraproduktivan i nelogičan, te bi ga trebalo zamijeniti s pojmom veteran za one koji su sudjelovali u borbama i sudionik Domovinskog rata za sve neborbene sudionike.

 

Nelogičan i neprimjeren, tako je pojam branitelja opisao Zlatko Bebek, predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata "Sveti Rok" prigodom obilježavanja svog zaštitnika i odavanja počasti poginulim suborcima.

- Branitelj je imao nekog smisla u početku, kada je to u Osijeku recimo bio narodni rat, pa se tu branilo kako se branilo. Ali, uvijek se asociralo na ratnike. Mi sad imamo jedan problem. Branitelj definitivno znači da netko nešto brani, a veteran je međunarodno priznat pojam. On znači, konkretno, sudionik u borbi. Znači, od specijalne policije, do svih postrojbi, kaže predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Domovinskog rata Zlatko Bebek.

 

Ostali, neborbeni sudionici smatra Bebek, trebali bi dobiti status sudionika Domovinskog rata.

Imamo recimo temeljnog policajca, on je branio zakon, a specijalac je radio po zapovijedi. Svi ti civili, od MUP-a pa do drugih, oni su na svoj način doprinijeli obrani suvereniteta. Ali, na svoj način. I nikako ta riječ branitelj ne može se koristiti, ona se mora maknuti, kaže Bebek.

Svim klubovima parlamentarnih stranaka, predsjedniku Vlade, predsjedniku Republike i Ministarstvu branitelja o ovom pitanju uputit će prijedlog sredinom rujna. Upitan ima li o ovome i očekuje li podršku i drugih braniteljskih udruga, žestoko je poručio:

Ovo je stvar gdje se uopće ne traži podrška. Ovo je stvar činjenična, jasna i glasna. Ovo nije referendumsko pitanje, ovo nije da mi tražimo podršku da budemo jači. Ovo je kao što je danas utorak, 16.8. Rokovo, kraj, kaže Bebek.

Osječani s područja bivšeg Mjesnog odbora Sveti Rok dali su velik doprinos u Domovinskom ratu. Njih trideset i dvoje i svoje živote. Najmlađi među njima bio je maturant Trgovačke i komercijalne škole po kojemu škola danas nosi i ime, Davor Milas.