STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

POVODOM DANA BRANITELJA I UOČI DANA DRŽAVNOSTI: Belišćanski branitelji mimohodom odali počast palim suborcima

U Belišću je povodom Dana branitelja i uoči Dana državnosti obilježeno sjećanje na hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata. Branitelji i predstavnici lokalnih vlasti kao i obitelji stradalih položili su vijence i zapalili svijeće za 41 pripadnika 107.valpovačke brigade.

Belišćanski branitelji mimohodom odali počast palim suborcima
Belišćanski branitelji mimohodom odali počast palim suborcima

Mimohodom od zgrade gradske uprave Belišća do gradskog groblja braniteljske udruge i udruge proistekle iz Domovinskog rata odale su počast svima koji su svoje živote dali za slobodnu Hrvatsku.

- Sami početak osnivanja je što mlađi moraju znati i moramo prenjeti na njih da je to bilo 28. lipnja 1991. godine i 4. bojne valpovačke i 10. brigada  je pokrivala. Imali smo bojnu Našice, Đakovo, a poslije formiranja drugih brigada ostale su dvije u Valpovu i jedna u Donjem Miholjcu. Prošlo je oko 4500 ljudi, 250 je ranjeno, kaže Zdravko Rogačpredsjednik UHDDR –a Belišće.

A 41 pripadnik 107. brigade je u ratu poginuo.

Kod spomen križa na gradskom groblju sudionici mimohoda položili su vijence i zapalili svijeće u sjećanje na sve hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata.

- Za današnju slobodu koju prije svega dugujemo našim braniteljika posebice onima koji su dali svoje živote i ono najvrjednije što su imali da mi bi danas bili slobodini. Prisjećajući se svih njih koji su iznijeli najveći teret onog političkog dijela pri uspostavi države Hrvatske, kaže predsjednik Gradskog vijeća Belišća Domagoj Varžić.

Nakon molitve i polaganja vijenaca u crkvi Sv.Josipa Radnika služena je i misa zadušnica za sve branitelje i stradale u Domovinskom ratu. Dan branitelja Belišće obilježava se od 2016. godine, a nakon mise, kao  i prijašnjih godina druženje se nastavi na gradskim bazenima.