STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

MEĐUŽUPANIJSKI STRUČNI SKUP: Bitka za Osijek u udžbenicima povijesti nažalost tek „fusnota“

Domovinski rat u gradu Osijeku tema je koja je, nažalost, u školskim udžbenicima iz povijesti danas gotovo pa preskočena, iako interesa među mladima za ovu priču ne nedostaje. Ovu svojevrsnu nepravdu nastoji ispraviti Agencija za odgoj i obrazovanje Osječko-baranjske županije koja je u suradnji s braniteljskim udrugama organizirala međužupanijski stručni skup, a na kojem su dionici ratnih zbivanja iz prve ruke profesorima povijesti prenijeli vlastita iskustva.

Bitka za Osijek u udžbenicima povijesti nažalost tek „fusnota“
Međužupanijski stručni skup

Govori li se u hrvatskim osnovnim i srednjim školama na satima povijesti dovoljno o Domovinskom ratu tema je oko koje se ipak još uvijek lome koplja, no zasigurno nema puno onih koji će se složiti da se dovoljno govori o ratnim zbivanjima u Gradu Osijeku. Dok su druga ratišta detaljno obrađena, o Domovinskom ratu u Gradu na Dravi hrvatski učenici znaju, nažalost vrlo malo.

- Znači znaju opću strukturu Domovinskog rata, Vukovar, Dubrovnik od tih nekih značajnijih napada na gradove, Osijek ne poznaju tako dobro, a meni je to zapravo jako važno jer živim u Osijeku, radim u Osijeku, predajem djeci koja žive u Osijeku, i učenici zapravo imaju veliki interes za učenje o Domovinskom ratu, a i za zavičajnu povijest, kaže Vedran Ristićprofesor povijesti u 3. Gimnaziji u Osijeku.

Agencija za odgoj i obrazovanje Osječko-baranjske županije pokrenula je još prije nekoliko godina projekt kojem je cilj bolje prenošenje znanja o Domovinskom ratu. U ovoj godini odlučili su obraditi temu obrane Osijeka, te su u nizu stručnih skupova organizirali i današnji pod nazivom „Grad Osijek i njegova okolica u vrijeme velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku“.

- Mi kao ustanova smatramo da je Domovinski rat jedna tema koja je za nas povjesničare neiscrpna i smatramo da već polako neke stvari i neke određene teme odlaze u zaborav, a kako bi se to na neki način spriječilo odlučili smo organizirati ovakve međužupanijske skupove gdje sudjeluje, evo konkretno na ovom skupu pedesetak učitelja i nastavnika iz pet slavonskih županija, kaže Hrvoje Kneževićviši savjetnik za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Na skupu su predavanja održali brojni predstavnici braniteljskih udruga, kao i neka od ključnih lica obrane grada Osijeka i okolnih naselja. Kako ističu željeli su iz prve ruke prenijeti osobna svjedočanstva koja se niti ne mogu iščitati iz ponekad suhoparnih povijesnih udžbenika.

- Govorit ćemo o ulozi, samoj našoj ulozi u našim postrojbama, Hrvatskoj vojsci, ali isto tako i naša osobna svjedočanstva ćemo im prenijeti koja vjerojatno nemaju tako često prilike čuti. Zadovoljstvo nam je zato jer možemo svjedočiti o hrvatskoj državi kako je nastala, kako je stvarana, možemo svjedočiti o žrtvi, nemojmo zaboraviti da je upravo temelj moderne Hrvatske Domovinski rat, i da je to upravo ta borba hrvatskih branitelja, hrvatskog naroda od Vukovara do Dubrovnika, kaže predsjednik Društva logoraša srpskih konc. logora OBŽ Damir Buljević.

Sudionici skupa tako su imali priliku čuti više o brojnim temama koje su pokrivale vremenski period od prvih začetaka moderne hrvatske države u osamdesetima sve do mirne reintegracije. Među ostalim jedna od tema bila je i atmosfera u gradu Osijeku i okolici pred sam početak Domovinskog rata.

- Atmosfera u gradu Osijeku s jedne strane bila napeta, u iščekivanju, a s druge bila je, počeo je taj zanos, znači zanos, ljudi su prepoznali taj trenutak, to je neopisivo znači, kaže ratni natporučnik Hrvatske vojske Dubravko Lažeta.

Značajan dio skupa bio je posvećen i osječkoj 106. brigadi Hrvatske vojske čiji su pripadnici bili temelj obrane ne samo Osijeka, već i cijele istočne Hrvatske.

- Dvanaest tisuća šezdeset šest pripadnika je od '91. do '95. prošlo kroz 106. brigadu. Inače, tri i pol tisuće branitelja je nekakav regularan i redovni broj. Sad vi uzmite znači mi smo imali za tri brigade. Od naše brigade nastala je i 130. brigada, nastalo je i puno pristožernih postrojbi, topničkih, oklopno-mehaniziranih, i svih ostalih postrojbi koje su osnivane onog momenta kad smo dobili naoružanje, kaže dopredsjednik Udruge 106. brigade Dubravko Pancić.

Osječki branitelji govorili su i o ključnim bitkama za grad Osijek, među kojima je jedna od odlučujućih ona za Nemetin.

- Da smo mi taj dan, da smo mi izgubili tu bitku, i da su nas probili, taj dan nije bilo više organizirane snage u gradu koja bi zaustavila prodor u grad. Obzirom da se crta obrane nalazila i na sjeveru, znači preko Drave, i na jugu uz južnu obilaznicu i Tenja, u slučaju njihovog prodora u grad svim obrambenim linijama našim oni dolaze iza leđa, kaže Boras.

Sva ova iskustva postat će nakon današnjeg skupa zasigurno dijelom, barem za sada samo izbornih tema nastave povijesti. No podizanjem svijesti o važnosti obrane Osijeka možda u budućnosti dobiju i zasluženo mjesto u udžbenicima.