STV Live
Srijeda, 07. lipanj 2023.
16°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

NEFORMALNO DRUŽENJE S MEDIJIMA: Borba protiv dezinformacija u fokusu Europske komisije 2024.

Borba protiv dezinformacija, medijska i digitalna pismenost u fokusu su djelovanja Europske komisije za 2024. godinu. O tome je u osječkom EUROPE DIRECT centru izvijestila predstavnica Europske komisije Andrea Čović Vidović, a jedna od tema bila je i Europska godina vještina.

Neformalno druženje s medijima organizirano je kako bi se raspravljalo o temama koje su u središtu Europske komisije za iduću godinu, kao i o drugim EU politikama i inicijativama od interesa za građane. Europska komisija upravo medije vidi kao jedne od onih koji se moraju boriti protiv dezinformacija, što je jedna od glavnih tema.

Jako je važno provjeriti sadržaj koji dijelimo. Moramo biti svjesni kad govorimo o medijskoj pismeni, dobrim dijelom se odnosi tema na pismenost na društvenim mrežama, gdje se vijesti najbrže šire. Građane, korisnike i digitalne novinare i sve ostale medije koji moraju reagirati brzo, svakako pozivamo da uvijek provjere izvore svojih informacija, makar i na uštrb brzine, kaže voditeljica odjela za medije, Predstavništvo Europske komisije Andrea Čović Vidović.

2023. godina proglašena je Europskom godinom vještina.

- Zbog toga što je pitanje vještina, ključno u svim državama članicama. Gotovo da ne postoji sektor na tržištu koji nije deficitaran kad pričamo o vještinama. Od visoko obrazovanih do manualnih zanimanja, ali isto tako i kad govorimo o digitalnoj pismenosti, kaže Čović Vidović.

O tim temama sutra će predstavnici Europske komisije govoriti i u Slavonskom Brodu gdje također postoji Centar EUROPE DIRECT. Osječki postoji od 2014. godine, a svrha mu je informirati građane o različitim EU temama.

Jedna od tema su EU fondovi. Prošle godine smo organizirali nekoliko obilazaka EU projekata u koji su se uključili mladi, i svi ostali građani koji su bili zainteresirani, kako bi osvijestili kako EU projekti doprinose razvoju lokalnih zajednica, kaže voditeljica Centra EUROPE DIRECT Osijek Brigita Ivoševac.

A jedna od tema koja će svakako biti aktualna su i nadolazeći izbori za EU parlament koji će se najvjerojatnije održati u svibnju 2024.