STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

JAVNA TRIBINA ''UZ HEROJE DO GROBA'': Braniteljima sve češće potrebna palijativa, u Osječko-baranjskoj županiji u pet godina umrlo 1700 branitelja

Braniteljska populacija u prosjeku umire mlađa od ostatka stanovništva u Hrvatskoj. Česte su i teške bolesti, kao i one neizlječive, pa je u puno slučajeva potrebna palijativna skrb. U Osijeku je u Veteranskom centru održana javna tribina na tu temu, koju je organizirala humanitarna udruga "Branitelj pomaže branitelju", čiji članovi svojim suborcima daju podršku u onim zadnjim stadijima života.

Braniteljima sve češće potrebna palijativa, u Osječko-baranjskoj županiji u pet godina umrlo 1700 branitelja
Javna tribina u Osijeku

Svakim danom, braniteljska populacija sve je starija. Iako su mnogi u obranu Domovine krenuli kao 20-godišnjaci, bilo je i onih s 30, pa i 40 godina. Uz sve bolesti koje teže pogađaju tu populaciju, jasno je kako je mnogima potrebna palijativna skrb. Udruga "Branitelj pomaže branitelju" prva je u Hrvatskoj na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske prije četiri godine počela pružati tu vrstu skrbi. Danas pomažu 40-ak branitelja.

Većina branitelja u kakvom su stanju, obitelji se ne mogu skrbiti više o njima, i onda mi preuzimamo taj dio u suradnji sa zdravstvenim djelatnicima. Mi tu sami ne možemo ništa bez zdravstvenih djelatnika, kaže Željko Miškulin iz Humanitarne udruge "Branitelj pomaže branitelju".

Sustav zna biti spor, kaže Miškulin, pa dok branitelji dobiju potrebnu zdravstvenu pomoć, zna biti i kasno.

Većina njih ne traži ništa, već dođu samo po minimalnu pomoć, ali ih nema tko saslušati. Koliko se čeka? Pa, pomoć bi se mogla riješiti za desetak dana, čeka se po 15-20, mjesec, čak i mjesecima se zna čekati, kaže Miškulin.

Jedan od pokretača cijele priče o palijativnoj skrbi za branitelje, Veljko Đorđević podsjeća kako se još relativno nedavno, prije desetak godina govorilo kako su branitelji jednako zdravi kao opća populacija, no oni, pokazuju podaci, češće umiru od srčanih i moždanih udara, a tu su i problemi s PTSP-om.

I tada smo zapravo prvi puta urliknuli, javno izgovorili, i krenuli s preventivnim pregledima branitelja koji su bili na bojištu. Tada je bilo pokušaja da se ti pregledi ubace u privatne poliklinike, kaže prof. dr. sc. Veljko Đorđević s Medicinskog fakulteta Zagreb.

Spasimo žive, reći će Đorđević, i zato je važno da o njima u palijativi skrbe upravo njihovi suborci koji ih najbolje razumiju.

Većina njih ima određene psihološke probleme, koje su spremniji komunicirati s osobama sebi sličnima, s kojima su proveli određeni broj mjeseci i godina na bojištima, nego osobama koje o tome ništa ne znaju, kaže Đorđević.

Javna tribina "Uz heroje do groba" održana je u zgradi bivšeg hotela Mursa koji je postao Veteranski centar.

Uveli smo ovdje neke veteranske udruge, uveli smo ovdje prvostupanjska liječnička vijeća za utvrđivanje ratne vojne invalidnosti, kaže državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović.

Zdravstvena skrb za branitelje u Osječko-baranjskoj županiji, smatra zamjenik župana Mato Lukić, kvalitetna je.

I u KBC-u Osijek, i u Županijskoj bolnici u Našicama vrše se preventivni pregledi. Iako se mnogo odazivaju, stopa smrtnosti je dosta visoka. U zadnjih pet godina imamo preko 1700 preminulih branitelja, kaže Lukić.

U Županiji, ističe Lukić, brinu i o radu braniteljskih udruga, za čije je financiranje ove godine osigurano 450 tisuća kuna.