STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

STV Video

KINOLOŠKO DRUŠTVO OSIJEK: Čuvajmo prirodu, posadimo božićna drvca

Kinološko društvo Osijek odlučilo je iskorištenim božićnim drvcima vratiti stari sjaj i organiziralo akciju sadnje istih. Posadili su sve donirane smreke i tako uljepšali svoj teren, ali i dali primjer drugima kako očuvati prirodu i okoliš.

Grad Osijek 2021. Proglašen je Eco Cityjem, a kao obol tome Kinološko društvo Osijek organiziralo je radnu akcija sadnje već iskorištenih božićnih drvaca. Cilj je cijeli teren prekriti travom i raznim drvećem kako bi ga učinili što pogodnijim za četveronožne ljubimce.

- Jer, vidjeti ćete dolje, imamo 6 novih smreka, 3 su srebrne i 3 su obične. Hvala svima koji su sudjelovali. One će biti zasađene ovdje uz sam rub našeg Kinološkog društva s obzirom da nam je ovdje gore jedna prometna cesta kako bi, u jednom trenutku kada narastu i budu dovoljno velika, nam pružala izolaciju od buke.Ovo je sada prva akcija i nadamo se i iduće godine da će se naši građani odazvati u što većem broju i da ćemo zapravo možda mi biti začetnici nekakve takve akcije i, kada popunjenost jelkama u kinološkom društvu bude dostatna, da ćemo ih saditi na nekom drugom mjestu, kaže Marta Dević, član izvršnog odbora KD Osijek.

Dio plana je posaditi autohtone vrste drveća karakteristične za ovo podneblje. Teren je namijenjen svima koji su dio kinološkog društva ili u svom vlasništvu imaju pse, te za izložbe i natjecanja. A ovo se društvo bavi uzgojem isključivo rasnih pasa.

- Bez jednog labradora, bez radnih pasa koji pomažu slijepima, koji pomažu u raznim akcijama pronalaženja. Sve su to osobine nekih rasnih pasa koje su godinama selektirane da bi danas dobili nekog psa koji uopće ima te mogućnosti da pronađe tartuf. Isto tako neki kućni ljubimci koji su u stanovima, koji ne bacaju dlaku, koji nemaju miris, koji su volumenom mali, koji su inteligentni. To je sve uzgoj rasnih pasa, kaže predsjednik Kinološkog društva Osijek Zdenko Rončević.

Osječko kinološko društvo iza sebe ima 61 godinu. Mogu se pohvaliti i prošlogodišnjom izložbom koja je, po mišljenju mnogih, bila jedna od najboljih u Europi i na kojoj su sudjelovali psi iz 12 zemalja, a planiraju ju održati i ove godine.