STV Live
Utorak, 17. svibanj 2022.
16°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

DOMOVINSKI POKRET: ''Hvalospjevi osječke gradske uprave prelili su čašu dobrog ukusa''

Domovinski pokret grada Osijeka i Osječko-baranjske županije i dalje smatra kako je nužno u gradskom proračunu iznaći sredstva za pomoć ugostiteljima u koronakrizi, ali i za izradu Strategije razvoja osječkog turizma, što im je kroz amandmane odbijeno na Gradskom vijeću. Tvrde kako su ugostitelji gotovo sami na svojim leđima iznijeli nedavni advent i da su najzaslužniji za pobjedu Osijeka, kojom se, kako kažu, sada kiti gradska uprava.

Osječka gradska uprava stvara prividnu sliku o Osijeku u kojemu sve ''cvjeta'', tvrde u Domovinskom pokretu, a građani su, kažu, time svakodnevno bombardirani.

- Izloženi smo jednoj medijskoj hajci iz radionica HDZ-ove PR službe. Običan građanin bombardiran tom hvalospjevnom baražom doista bi mogao posmisliti da je tome zaista tako. Međutim, ta demagogija i ''prodavanje magle'' je zaista prelilo čašu dobrog ukusa, kaže predsjednik Domovinskog pokreta OBŽ Krešimir Čabaj.

U Domovinskom pokretu posebno ističu problem ugostitelja, koji su, kažu, možda i najviše pogođeni pandemijskom krizom. Gradska uprava, podsjećaju, odbila im je amandmane za COVID potpore i izradu Strategije razvoja turizma, ali će na tome i dalje inzistirati. Predlažu i konkretene poteze.

- Nešto slično imali smo prilike čuti iz Istarske županije, odnosno iz grada Pule gdje je odlukom o komunalnom redu zabranjeno kisocima da prodaju kave ukoliko se sam objekat nalazi manje od 100 metara od ugostiteljskog objekta. Nešto slično mislim da bi bilo vrlo korisno i našim osječkim ugostiteljima, kaže Čabaj.

Upravo su oni podnijeli i najveći teret nedavnog adventa u Osijeku, a gradska uprava sve zasluge pripisuje sebi, kažu u Domovinskom pokretu.

- Svakako je hvale vrijedna ta euforija koja se ovdje pravi među građanima. Ja ju osobno volim, ali Osijek je jednostavno bio najveći grad u konkurenciji. Ja ne znam koji Osječanin ne bi lajkao za svoj grad. Evo i jednog citata sugrađanke s jednog portala, koji zapravo sve govori: ''Normalnom je čovjeku mjesto u kojemu je rođen, proveo mladost i odrastao dakako najljepše, pa i kad u njemu nije sve kako bismo htjeli''. I zapravo to je slika stanja, ističe vijećnik Domovinskog pokreta Antonio Sobol.

Kao veliki minus adventa Sobol ističe nedostatak programa događanja, ali i čitav niz organizacijskih manjkavosti. Ponavlja kako najveće zasluge za uspjeh idu ugostiteljima, a vrlo važnim smatra i strateške dokumente u turizmu.

Ako nešto radimo, mi moramo znati zbog čega to radimo i gdje s tim želimo biti. Ako je ovo nekakav početak nove vlasti OK. Gradonačelnik.hr i pobjedili smo na gradonačelnik.hr, ali trebamo znati gdje želimo biti za godinu dana, kaže Sobol.

Već sada trebalo bi početi planirati događanja za sljedeći advent i druge manifestacije, jer samo na takav način možemo imati i koristi od njih privlačenjem i dolaskom turista, zaključuju u Domovinskom pokretu.