STV Live
Četvrtak, 23. svibanj 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

EUROPSKI TJEDAN REGIJA I GRADOVA: Istočna Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj

U administrativnom sjedištu Europske unije Bruxellesu u tijeku je Europski tjedan regija i gradova. Sudjeluju i predstavnici Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, a jučer je izaslanstvo županije održalo neformalni sastanak u predstavništvu Slavonije, Baranje i Srijema u Bruxellesu, dok se izaslanstvo grada susrelo sa hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu Karlom Resslerom.

Istočna Hrvatska ima ogroman potencijal za razvoj
U administrativnom sjedištu Europske unije Bruxellesu u tijeku je Europski tjedan regija i gradova

Već 20. izdanje svojevrsnih dana otvorenih vrata Europskog parlamenta – Europskog tjedna regija i gradova. Ove godine održavaju se pod nazivom „Novi izazovi europske kohezije“ gdje je veliki naglasak stavljen na zeleno i digitalno, teritorijalnu koheziju i osnaživanje mladih. Osječko-baranjska županija u Bruxellesu nastupa kao regija zajedno s ostale četiri slavonske županije putem predstavništva, a već tradicionalno tamo je organiziran prijem za hrvatske, ali i strane europarlamentarce i druge diplomate.

- Razgovaramo naravno o projektima, razgovaramo o novom financijskom razdoblju koje je ispred nas, razgovaramo o ozbiljnim projektim koje ćemo pripremati, devet milijardi eura je pred nama, te novce ćemo zasigurno iskoristiti, barem što se tiče nas i do sad smo to radili, do sad su ogromni, veliki projekti putem europskih fondova realizirani na području naše županije, kaže župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak izrazila je zadovoljstvo što su predstavnici pet slavonskih županija prepoznali važnost nazočnosti u Bruxellesu gdje se donose najvažnije političke odluke za Europsku uniju. Istaknula je i kako se kroz projekt Slavonija, odnosno europske fondove mijenja istok Hrvatske.

- Vidjeli smo u posljednjih sedam do osam godina koliko su fondovi Europske unije uspjeli pomaknuti u razvojnom smislu Hrvatsku na bolje, govorimo o istoku Hrvatske , ali isto tako o sjeveru i samom jugu. Brojni su projekti koji se financiraju iz europskih strukturnih investicijskih fondova, mi već sada brojimo više od 8 000 projekata samo iz operativnog programa konkurentnost i kohezija, kaže ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler istaknuo je kako je za Slavoniju, Baranju i Srijem važno da ima nekoga u središtu Europske unije Bruxellesu.

- Jasno je da smo i mi europski zastupnici ovdje izabrani s univerzalnim mandatom u Hrvatskoj i da također zastupamo i pet slavonskih županija, ali mislim da je itekako bitno da je ovdje netko tko svakodnevno radi na tome da povezuje one ljude koji jesu ovdje, koji rade za Slavoniju, ali isto tako i da bolje razumiju sve što se događa na području europskih fondova, što se događa na području široke ideje Europske komisije, kaže zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

A s hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu sastanak je održalo i izaslanstvo grada Osijeka. Glavna tema razgovora, očekivano - projekti.

- Kao što znamo  u gradu Osijeku se trenutačno provode projekti vrijedni više od milijardu kuna, velika većina tih projekata je financirana iz fondova Europske unije, ja ću navesti za primjer samo neke, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, podvožnjaka na Čepinskoj, novog pročiščivaća otpadnih voda i mnogobrojnih drugih projekata koje ne bi bilo moguće realizirati bez fondova Europske unije, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Dodao je kako je pred nama novo programsko razdoblje 2021.-2027. te novi ITU program, a u kojem će na raspolaganju biti 55 milijuna eura, što je 15 milijuna više nego u prethodnom razdoblju. Uz to broj jedinica lokalne samouprave koje su uključene smanjen je s 19 na 10, a Grad Osijek i dalje će biti predstavničko tijelo ITU-a.

- Nastaviti ćemo i dalje realizirati što veći broj projekata kroz fondove EU, kako bi upravo na taj način rasteretili naš gradski proračun i kako bi mogli provesti što veće i što mnogobrojnije projekte koje upravo u Osijeku i radimo, kaže Radić.

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler istaknuo je kako je sve što se radi u parlamentu usmjereno prema lokalnim zajednicima u Hrvatskoj. Dodao je i kako je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju sve jasnije da su lokalne, nacionalne i europske politike uvelike povezane i isprepletene čemu je dokaz i sastanak s predstavnicima osječke gradske uprave o brojnim zajedničkim temama.

Osijek je srednjoeuropski grad koji ima tu naglašenu europsku dimenziju i zbog toga je dobro da je aktivan, da je proaktivan u razumijevanju što se događa ovdje u središtu Europe, ali je još važnije da u Osijeku također možemo sve više svjedočiti upravo jednom snažnom financiranju europskih projekata koji dolaze iz europskih sredstava, ali koji u konačnici mijenjaju život građana grada Osijeka na bolje, kaže Ressler.

Ressler je potvrdio i kako su glavni dijelovi mandata ove Europske komisije usmjereni na digitalnu i zelenu tranziciju te je istaknuo kako Osijek i cijela Slavonija tu stoje poprilično dobro. Dodao je i kako imaju sjajan potencijal za razvoj u području zdrave, održive domaće proizvodnje hrane koja je danas posebno važna u cijeloj Europi.