STV Live
Petak, 01. ožujak 2024.
18°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

10 GODINA ČLANSTVA: Osijek i OBŽ prvo desetljeće u EU će pamtiti po kapitalnim ulaganjima

Hrvatska obilježava deset godina članstva u Europskoj uniji. Povodom okrugle obljetnice na Trgu slobode u Osijeku organizirani su Dani otvorenih vrata EU. Građani su se mogli informirati o najnovijim EU projektima, programima i svemu onome što nudi Europska unija.

Osijek i OBŽ prvo desetljeće u EU će pamtiti po kapitalnim ulaganjima
Osijek i OBŽ prvo desetljeće u EU će pamtiti po kapitalnim ulaganjima

 

Deset godina u Europskoj uniji u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji pamtit će se po kapitalnim projektima. Najviše se novca iz EU fondova, što pokazuju i ovi panoi ulagalo u energetsku obnovu raznih ustanova, komunalnu i prometnu infrstrukturu, poljoprivredu i gospodarstvo.

Svjedoci smo u posljednje vrijeme brojnim gradilištima, brojnim novim objektima i regionalnim centrima kompetentnosti i ulaganjima u znanost i inovativne koncepte, ali i onu infrastrukturu koja nam je još uvijek potrebna, a i sama kohezijska politika EU govori o ravnomjernom razvoju regija za blagostanje Europe, kaže ravnatelj JU Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije Denis Ćosić.

 

U gradu na Dravi u ovom se trenutku izvode projekti vrijedni 150 milijuna eura koji se najvećim dijelom ili u potpunosti financiraju iz EU fondova.

 

Ako bih rekao da je proračun godišnji Osijeka 128,3 milijuna kuna plus ovih 150 milijuna eura to dovoljno govori kolika je važnost ovih projekata u ovom trenutku, a da ne govorimo kroz proteklih deset godina. Ili možda najednostavnije ako bilo gdje stanemo u gradu i okrenemo se zasigurno ćemo vidjeti jedan projekt koji se financira iz EU sredstvima, kaže predsjednik Gradskog vijeća grada Osijeka Tihomir Florijančić.

Kao što je to u Tvrđi čija se obnova financira upravo iz fondova. Grad je dobio projekte za novo programsko razdoblje, istaknuo je Florijančić, od kojih se posebno ističu izgradnja tri i nadogradnja dva vrtića. 

 

A u Osječko-baranjskoj županiji u prvih deset godina članstva u europskoj obitelji ostvareni su brojni projekti vrijedni više od 1,7 milijardi eura.

Što smatramo da je respektabilna brojka. Tomu se nadamo i u narednom razdoblju koje je isprogramirano. Očekujemo natječaje i u sklopu toga pokušali smo sve segmente društva zadovoljiti. Napraviti projekte za mlade od vrtića do najstarijih kojima smo pomagali putem projekata Zaželi, kaže zamjenik župana osječko-baranjskog Josip Miletić.

Prije dva mjeseca svečano je otvoren i jedan od najvećih realiziranih projekata – Gospodarski centar u kojem se održao Proljeni sajam. A na Danima otvorenih vrata EU, moglo se, prošetati štandovima na kojima su lokalne organizacije i ustanove predstavile prekogranične i ostale EU projekte i sve prilike koje građanima Europske unije stoje na raspolaganju.