STV Live
Petak, 14. lipanj 2024.
10°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

TRAŽE REVIZIJU KONCESIJSKOG UGOVORA: Možemo: pozdravljamo upozorenje Grada Osijeka tvrtki Dimnjak

Iako kasne, nakon niza pritužbi građana na rad koncesionara tvrtke Dimnjak kao i upozorenja na probleme koja su stizala od vijećnika Možemo, Grad Osijek je počeo djelovati što pozdravljaju u ovoj političkoj platformi. Traže reviziju koncesijskog ugovora uključujući cjenik i novčane kazne, kao i dugoročne mjere koje će uključiti subvenciju sanacije dimnjaka i prelaska na kondenzacijske bojlere što smatraju treba biti ugrađeno u novi gradski proračun.

Grad Osijek je 15. studenog uputio upozorenje Dimnjaku o namjeri raskida ugovora o koncesiji ukoliko koncesionar ne otkloni propuste i ne prestane kršiti uvjete obavljanja dimnjačarskih poslova. Rok je 30 dana.

Na probleme s Dimnjakom već neko vrijeme ukazuje Možemo, što su učinili i ponovno, te među ostalim upozoravaju da osječki koncesionar obavlja dio poslova koji nisu u njegovoj nadležnosti.

- Što za posljedicu imamo – masu isključenih kućanstava zbog zloporabe položaja i prava koja su uzurpirali neosnovano. Mi smo kao oporba u gradskom vijeću intenzivno unazad godinu dana pokušavali što kroz vijećnićka pitanja, što kroz direktno obraćanje Gradu sa zahtjevom za reguliranje konačno statusa koncesionara i građana vezano za grijanje nailazili na zatvorena vrata, kaže Violeta Pancer.

Grad Osijek je sada reagirao te kažu kako podržavaju njihovo pisano upozorenje nakon kojeg će doći ili do raskida ili izmjene koncesijskog ugovora. U ovoj političkoj platformi smatraju kako gradska vlast treba poduzeti mjere i prije isteka roka iz upozorenja.

- Da bi se sredili kaotični odnosi i praksa u dimnjačarskim poslovima u Osijeku potrebno je uskladiti odluke o dimnjačarskim poslovima sa zakonom i novim pravilnikom HEP-ovim distributera plina, potrebno je na temelju te odluke uskladiti novi koncesijski ugovor. Mi smatramo da treba promijeniti i cijene i novčane kazne koje su u sklopu tog koncesijskog ugovora, kaže Katarina Kruhonja, gradska vijećnica (Možemo).

To traže i peticijom. A s obzirom da imaju saznanja da se praksa osječkog koncesionara preslikava i na druge krajeve, žele da se o ovom problemu progovara i na nacionalnoj razini.

Također ćemo podnijeti zahtjev za pokretanje utvrđivanja zabranjenog sporazuma takozvanih kartela i zlouporabe vladajućeg položaja u nadležnosti Agencije za zaštitu tržišnog natjecaja prvenstveno vezano za poslovanje koncesionara u Osijeku, kaže Pancer.

To će kaže, biti temelj za zakonske izmjene kako bi se ova djelatnost regulirala na pravi način.

 

Iz Možemo zaključuju kako zajedno s vijećnicima oporbenih stranaka pripremaju zahtjev za hitnu tematsku sjednicu o dimnjačarskim poslovima.