STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Hrvatska

NA PRIJEDLOG MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE: Na jelovniku školske djece uskoro i riba?!

Na jelovniku djece u školama uskoro bi se mogla naći i riba. Njezino uključenje u školsku prehranu ovih je dana predložilo Ministarstvo poljoprivrede, a čeka se odobrenje novog Programa za ribarstvo i akvakulturu od strane Europske komisije.

Na jelovniku školske djece uskoro i riba?!
Ilustracija FOTO: Pixabay

Uz voće i povrće te mlijeko i mliječne proizvode u jelovnike u školama planira se uvrstiti i riba. Prijedlog stiže iz Ministarstva poljoprivrede, koje je u novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. - 2027. uvrstilo financiranje uključivanja domaćih proizvoda ribarstva i akvakulture u prehranu djece u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Cilj je, kako se navodi u priopćenju Ministarstva, da se ovi proizvodi u budućnosti što više koriste u prehrani djece i postanu značajan dio njihovih zdravih obroka te da se promoviraju i potiču lokalni proizvođači i konzumacija domaćih proizvoda.
Osim promicanja uravnotežene prehrane i zdravih prehrambenih navika djece u odgojno-obrazovnim ustanovama, potpora ovim aktivnostima ima za cilj i dodatno ojačati hrvatski sektor ribarstva i akvakulture, prvenstveno tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, čime će se doprinijeti poboljšanju distribucije domaćih proizvoda i očuvanju radnih mjesta u ribarstvu i akvakulturi.

Kako se još uvijek radi o prijedlogu mjere potpore kroz novi Program, daljnje aktivnosti i uključivanje relevantnih dionika predviđeno je u sljedećem razdoblju nakon odobrenja Programa od strane Europske komisije.