STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

''LEGOSI U CENTRU - ZAOKRUŽENA PRIČA!'': Organizirano stanovanje za 5 mladih osoba s problemima u ponašanju

Pet mladih osoba s problemima u ponašanju nakon osamnaeste godine života neće ostati bez podrške i završiti na ulici. Koristit će usluge organiziranog stanovanja u Osijeku zahvaljujući projektu „Legosi u centru – zaokružena priča“ Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Organizirano stanovanje za 5 mladih osoba s problemima u ponašanju
Projekt „Legosi u centru – zaokružena priča!“ je vrijedan gotovo 2 milijuna kuna

„Legosi u centru – zaokružena priča!“ novi je projekt Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Njime žele širiti mrežu izvaninstitucionalnih oblika skrbi na području urbane aglomeracije Osijek. Među ostalim, uspostavit će socijalnu uslugu organiziranog stanovanja za 5 korisnika. Za tu namjenu će prilagoditi kuću u Dunavskoj ulici.

"Svjedočimo da neki korisnici nakon 18 godine kada izađu iz usluge poludnevnog boravka su prepušteni sami sebi. Uslugom organiziranog stanovanja pružit ćemo im potporu za daljnji život. U toj instituciji će se odvijati razne radionice komunikacijskih, socijalizacijskih vještina i planiramo ih pripremiti za daljnji život i za tržište rada", kaže Ana Veočić, stručni suradnik socijalni radnik, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Prvi stanari se očekuju u svibnju i ovdje će moći živjeti do 21 godine života. Projektom je predviđeno i unaprjeđenje usluge poludnevnog boravka u Osijeku. Trenutačno imaju 12 korisnika, a plan je proširiti kapacitete za još 8 osoba. Također, nastavit će s pružanjem psihosocijalne podrške djeci i mladima s problemima u ponašanju te njihovim obiteljima. I Ured pravobraniteljice za djecu godinama zagovara osnaživanje nevladinog sektora u pružanju izvaninstitucionalne skrbi.

"Tamo gdje se roditelji ne snalaze i nisu dovoljno funkcionalni država mora preuzeti skrb i brigu o djeci, a svakako će i usluge nevladinog sektora pridonijeti takvom cilju", kaže Sanja Vladović, savjetnica pravobraniteljice za djecu, Regionalni ured Osijek.

Partneri na projektu su osječki Dom za odgoj djece i mladeži i Grad Osijek.

"Sigurno ćemo dati svoj doprinos i vjetar u leđa eventualnoj potrebi budućeg proširenja. Činjenica je da su socijalne usluge izuzetno skupe, ali značajno podižu kvalitetu života u zajednici. Grad Osijek sa svojim strateškim opredjeljenjima i dokumentom koji će biti na sljedećem Gradskom vijeću zapravo pokazuje smjer intenzivnog razvoja kvalitetnih socijalnih usluga za razdoblje 2021.-2027. godina", kaže pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić.

Projekt „Legosi u centru – zaokružena priča!“ je vrijedan gotovo 2 milijuna kuna, financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a trajat će 2 godine.