STV Live
Srijeda, 17. travanj 2024.
5°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA: Osijek će platiti najveću sudsku presudu u povijesti grada

Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je prijedlog izvansudske nagodbe s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher u slučaju nikad izgrađenog odlagališta otpada na Orlovnjaku. Za nečije krive odluke od prije više od 20 godina građani Osijeka platit će gotovo 4 milijuna eura. Isto su učinila i preostala 4 grada u ovome slučaju, a ukupan iznos nagodbe koju će platiti Austrijancima i zagrebačkoj tvrtki ZIPOS je 9 milijuna eura.

Osijek će platiti najveću sudsku presudu u povijesti grada
Gradsko vijeće Osijek

Jednoglasna odluka osječkih gradskih vijećnika za najveću isplatu sudske presude u povijesti grada Osijeka od čak 3 milijuna i 900 tisuća eura. Izostala je bilo kakva mogućnost daljnje pravne bitke s austrijskim tvrtkama Strabag i Saubermacher, koje bi u slučaju neprihvaćanja nagodbe, temeljem pravomoćne sudske presude, sjele s još većom ovrhom na osječku gradsku blagajnu.

Niti ova gradska uprava, niti ovo gradsko vijeće nemaju veze s ovim događajima. Nažalost nama su stigle na naplatu neki postupci koji, možemo sad razgovarat o njima, ali mi ih moramo definitivno platiti, jer je takva odluka, kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Točka je to na i nikada do kraja razjašnjenih poslovnih poteza, koji svoje korijene vuku još u 2001. godinu, kada je pet slavonskih gradova krenulo u izgradnju zajedničkog odlagališta otpada na Orlovnjaku. Za izvođače radova izabran je austrijski konzorcij, ali je vrlo brzo došlo do raskida ugovora zbog štetnih stavki za slavonske gradove. Jedini vijećnik iz toga vremena u današnjem sazivu Gradskoga vijeća Anto Đapić kaže kako je sam taj tender jedna od najvećih podvala koja se mogla dogoditi Osijeku.

Pojava ove ustanove ZOIS, pa firma ZIPOS, to je moglo nastat samo u mozgovima, koji smišljaju kako prevariti građane Hrvatske, kako s takozvanim velikim stranim ulagačima isisati novac iz džepova naših građana, kaže predsjednik Kluba vijećnika NL Anto Đapić Anto Đapić.

Zaključeno je kako bi netko zbog svega na lokalnoj i nacionalnoj razini trebao snositi političku, ali i kaznenu odgovornost.

Rok za isplatu nagodbe od 3,9 milijuna eura je 30. studeni ove godine, a iako bi se za taj iznos mogla izgraditi do tri nova vrtića u gradu, građani, kaže gradonačelnik Radić, neće osjetiti posljedice.

Na sjednici Gradskoga vijeća, među ostalim, usvojena je i odluka o davanju suglasnosti tvrtki Vodovod za kreditno zaduženje u iznosu 4 milijuna eura za troškove nesufinanciranog dijela iz europskog Projekta Osijek 4. Dio oporbe nije bio suglasan s tim, tvrdeći kako u materijalima nije navedeno na što će biti utrošena polovica tog iznosa.

Za vrijeme aktualnog sata iz Domovinskog pokreta zatražili su, pak, odgodu primjene novog pravilnika o gradskim terasama, koji na snagu stupa za mjesec dana.

- Troškovi prilagodbe mjere se u desecima tisuća eura, znači troškovi koji će biti svaljeni na ugostitelje. imamo situaciju da nam grad bude jednoobrazan i lijep, što podržavamo, ali isto tako imamo i trošak koji u potpunosti svaljujemo na ugostitelje, koji pune proračun i zapošljavaju ljude, što ne podržavamo. Mislim da trenutno imamo bitnijih problema kao što su prazni lokali, kao što su fasade, nogostupi, i zbog svega imam inicijativu i predlažem hitnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća na temu odgode pravilnika o načinu uređenja terasa za pružanje ugostiteljskih usluga, jer se nisu stekli uvjeti za njegovu provedbu, odnosno nisu osigurana sredstva za njegovo sufinanciranje, kaže Antonio Sobol, predsjednik Kluba vijećnika Domovinskog pokreta.

Već je održan sastanak s ugostiteljima, održao ga je dogradonačelnik Vulin. Kroz novi program poticanja poduzetništva sufinancirat će se nabavka ugostiteljske opreme za one ugostitelje koji su obuhvaćeni navedenim promjenama komunalnog reda. Bit će i javno savjetovanje, nakon čega će biti raspisan i natječaj za sufinanciranje i nabavku opreme, kaže Radić.

Na aktualnom satu gradonačelniku su postavljena i pitanja o prometnoj regulaciji u gradu, lošem stanju glavne gradske tržnice te krije li se u reviziji umirovljeničkih karata novo poskupljenje javnog gradskog prijevoza.

Potegnuto je i pitanje o USKOKU u gradskoj upravi.

Kruži priča da postoje određeni postupci, izvidi, u tom dijelu gradske uprave, pa ako mi možete odgovoriti jel to istina, ili ne. Jesu li u tijeku postupci od strane USKOK-a ili nekog drugog u tom dijelu gradske uprave, kaže Predrag Zima (SDP).

Profesor ste na Pravnom fakultetu, dobro znate, da se ne mogu, ukoliko postoje bilo kakvi izvidi, to se ne može i ne smije komentirati. Mi dajemo podršku svim institucijama u njihovoj neovisnosti i radu, tako da ja to niti znam, niti mogu komentirati, odgovara Radić.

Provodi li se nešto ili ne u gradskoj upravi nije komentar, nego samo informacija, koju bi vijećnici Gradskoga vijeća trebali znati, zaključio je nakon odgovora gradonačelnika Radića Predrag Zima.