STV Live
Subota, 22. lipanj 2024.
35°C
"Izaberi posao koji voliš, i nećeš morati raditi ni dana u životu" -Konfucije

Osječko-baranjska

OSJEČKI SDP: ''Osijek i dalje nema niti jedan javni WC!''

Četvrti grad u Hrvatskoj koji posjećuje sve veći broj turista nema niti jedan javni WC, upozorili su danas u osječkom SDP-u. Ističu i kako će se objekt na Trgu Slobode koji je trebao biti javni zahod, ali nikada nije proradio uskoro prenamijeniti u poslovni prostor, i to na račun poreznih obveznika.

''Osijek i dalje nema niti jedan javni WC!''
SDP: Osijek i dalje nema niti jedan javni WC!

Grad Osijek krajem ožujka objavio je javni poziv za radove na prenamjeni prostora sanitarnog čvora i pratećeg poslovnog prostora na Trgu Slobode u isključivo prostor za ugostiteljski objekt, upozorili su u osječkom SDP-u. Ove radove trebali bi finacirati građani grada Osijeka, odnosno osječki porezni obveznici, što u stranci smatraju nedopustivim.

- Upravo to i je namjena ovog javnog poziva da građani grada Osijeka iz sredstava koja se prikupljaju porezom plate prenamjenu ovog prostora za budućeg korisnika koji će ovdje imati nekakav ugostiteljski sadržaj. Smatramo da je to nedopustivo i da se u tom smislu trebalo razmišljati o tome da barem taj koncesionar snosi taj trošak i  sve ostale troškove, a ne da ti troškovi idu preko leđa poreznih obveznika, kaže Vjeran Marijašević, predsjednik GO SDP Osijek.

Dodao je i kako nemaju ništa protiv prenamjene ovog prostora ukoliko on bude dan u koncesiju, te počne donositi prihode gradu. No upozorio je i kako je porazno da Osijek nema niti jedan javni WC koji radi.

- Smatramo da bi to bilo izuzetno dobro da se uzme u obzir i takva potreba naših sugrađana, smatramo da je nedopustivo da četvrti grad po veličini u kojem su sve bolji turistički rezultati nema dostupan javni WC i pozivam evo gradsku upravu da razmisli o tome, nemamo ništa protiv toga da se to da u koncesiju, razumijemo kakav je to posao, ali smatramo da bi bilo izuzetno važno da se prema tome obrati pozornost, kaže Marijašević.

U SDP-u predlažu i da se u Osijeku postavi još javnih česmi s pitkom vodom. Kažu kako se postojeća na promenadi kod spomenika Picassu pokazala korisnom te ju građani često koriste. A na pozitivne turističke pozvao se i zamjenik predsjednika osječkog SDP-a Boris Piližota koji je najavio kako će u Gradskom vijeću iznijeti inicijativu da grad osigura sredstva u proračunu za snažnije poticanje poduzetnika koji se bave izradom autohtonih proizvoda i suvenira.

- I sami vidimo da broj turista iz godine u godinu raste, a mi u Osijeku nemamo klasičnu, ja bih rekao trgovinu ili neko mjesto na kojem ti turisti mogu kupiti nešto što je upravo iz Osijeka. I drugu stvar koju ćemo isto inicirati i službeno predložiti da grad u svom portfelju poslovnih prostora pronađe minimalno jedan prostor koji se nalazi u širem centru grada Osijeka i isto tako na području Tvrđe koji će dati u najam, ali gdje će jedan od uvjeta biti da se mogu prijaviti oni poduzetnici koji se bave upravo tim djelatnostima, kaže Boris Piližota, zamjenik predsjednika GO SDP Osijek.

Smatramo da na taj način grad treba doprinijeti turističkoj ponudi te omogućiti da se onima koji dolaze u Osijek ponudi nešto što mogu ponijeti kao trajnu uspomenu iz Grada na Dravi, zaključio je Piližota.