STV Live
Nedjelja, 26. ožujak 2023.
4°C
"Budite svoji, svi ostali su ionako već zauzeti" -O. Wilde

Osječko-baranjska

MLADI I BUDUĆNOST IT INDUSTRIJE: Osijek spremno dočekuje 4. industrijsku revoluciju

Svijet je zakoračio prema četvrtoj odnosno IT industrijskoj revoluciji, a grad Osijek spremno će ju dočekati zahvaljujući izgradnji te daljnjim ulaganjima u tzv. IT park. No, kako bi se nove naraštaje informiralo i educiralo o svjetskim trendovima održana je rasprava na temu mladih i budućnosti IT industrije u organizaciji Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

 

Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koje se održavaju diljem Unije pa tako i u 10 hrvatskih sveučilišnih gradova. Tako se o budućnosti kulture raspravljalo u Rijeci, o obrazovanju u Puli, u Dubrovniku o održivom turizmu, a u Osijeku je bilo riječi o mladima i budućnosti IT industrije.

Hrvatski mladi su među mladima unutar EU s najvećim digitalnim vještinama i ovdje u Osijeku vidimo puno pozitivnih primjera vezanih oko Osijek Software Cityja. Ulaganja u hrvatsku ICT industriju, ali isto tako i izvoz značajno se povećavaju od 2019. godine preko milijardu eura izvoza. Jasno je da je hrvatska ICT industrija sve snažnija i da ima jedne od najvećih stopa rasta", rekao je zastupnik u EU parlamentu Karlo Ressler.

Cilj današnje konferencije je mlade osvijestiti o razvoju IT industrije i njezinoj budućnosti na istoku Hrvatske, kako bi svoje obrazovanje mogli pravovremeno usmjeriti ka industriji koja je u porastu na svjetskoj, ali i lokalnoj razini.

"Pričamo o desetak, par desetina tvrtki, naravno, različitih veličina. Ali nekoliko velikih tvrtki. Mislim da mladi mogu očekivati perspektivnu budućnost u Osijeku. Da ne moraju ići do Zagreba, ne moraju ići van Hrvatske u krajnjem slučaju jer ovdje mogu dobiti sve ono što mogu dobiti i u Zagrebu i vani na lokalnoj razini. I mislim da mogu sebi stvoriti vrlo dobru i perspektivnu budućnost ovdje", kaže predstavnik Osijek Software Cityja Ivan Ostheimer.

A kako bi Osijek, kao slavonska metropola, bio spreman za četvrtu industrijsku revoluciju mnogo se ulaže na tom području, kako kroz  sam IT park tako i kroz infrastrukturne projekte.

"Kao što znamo kada spominjemo IT i osječku IT scenu, koja je izuzetno razvijena, spominjemo uvijek i našu Udrugu Osijek Software City. Grad Osijek je prepoznao važnost i IT-a i na koji način može biti partner i izaći u susret IT zajednici. Kao što znate, od 9 parcela u IT zoni u Osijeku, šest je prodano, šest je popunjeno i jedan objekt je već izgrađen. Ja sam siguran da će biti svih 9 parcela popunjeno", kaže gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Grad Osijek izgradit će centralnu zgradu čiji će se prostori dati u najam drugim zainteresiranim IT tvrtkama.

A rezultati današnje rasprave o mladima i budućnosti IT industrije odnosno prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga za reformu politike EU koji će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.