STV Live
Četvrtak, 18. kolovoz 2022.
36°C
"Učinite svaki dan svojim remek djelom." -J. Wooden

Osječko-baranjska

''NEMA VAŽNIJEG DATUMA OD OVOGA'': Osječki branitelji Dan pobjede proslavili uz prijateljsko natjecanje i druženje na Pampasu

Dan je pobjede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja. Uz svečanu središnju proslavu u Kninu, pobjeda u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja kojom je oslobođen veliki dio okupiranog teritorija, slavila se i diljem Hrvatske, pa tako i u slavonskim gradovima i općinama. U Osijeku, program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, nakon čega su na Pampasu održani sportski susreti i druženje.

Osječki branitelji Dan pobjede proslavili uz prijateljsko natjecanje i druženje na Pampasu
Osječki branitelji Dan pobjede proslavili uz prijateljsko natjecanje i druženje na Pampasu

Peti kolovoza 1995. početak je nove ere za Hrvatsku u kojoj je naša zemlja osim samostalnosti, ostvarila i poziciju čuvara mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe, poručio je prigodom obilježavanja Dana pobjede u Osijeku predsjednik županijskog UHDRR-a Josip Talapko. Nema važnijeg datuma od ovoga, smatra, a ističe i kako je današnja situacija u Europi pokazala koliko je važno imati samostalnost.

Osim Ukrajine, Kosova i BiH, vidimo da se svjetski poredak odriče dosadašnjih vrijednosti i prepušta sudbinu slabijih jačima. Mi smo izborili pravo da sa svojom sudbinom raspolažemo, ne samo zbog povijesne pravde, nego zbog naše djece i svih ostalih kojima možemo biti uzor, kaže predsjednik UHDDR Osječko-baranjske županije Josip Talapko.

U ime Grada, Dan pobjede čestitao je Jurica Tolj, a vijenac je položilo i izaslanstvo Osječko-baranjske županije.

- Želim zahvalu prije svega izreći hrabrim hrvatskim braniteljima koji su ostvarili težnju hrvatskog naroda da imamo svoju državu. Nakon VRO Oluja, krenula je i mirna reintegracija Podunavlja, i konačno Hrvatsku stavila na mjesto na koje pripada, a to su NATO savez i Europska unija, kaže saborski zastupnik Goran Ivanović.

Program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti nastavio se na osječkom Pampasu. Nakon dvije pandemijske godine, u organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata na streljanu su se vratili tradicionalni sportsko-rekreativni susreti hrvatskih branitelja. Branitelji su se natjecali u više sportskih disciplina, od stolnog tenisa do potezanja konopa.

I na ovim sportskim susretima, premda je lijepo pobijediti, najljepše je ipak druženje sa starim prijateljima i suborcima.

Usporedno s potezanjem konopca, u zatvorenom dijelu Pampasa snage su odmjerili strijelci. Na natjecanje su pristigli i gosti iz Zagreba.

Pobjedu i slobodu danas slavimo u čitavoj Hrvatskoj, u Osijeku od 2004., na inicijativu UHDDR-a Grada i Osječko-baranjske županije.

 - Bilo je potrebno pokrenuti cijelu Hrvatsku da se ne slavi samo u Kninu već u cijeloj Hrvatskoj jer u tom trenutku kad je izvojevana pobjeda tada su prestala ubijanja. Mi moramo biti svjesni da je u vrijeme UNP-ovih područja da je stotine ljudi pobijeno. Došao je mir mirnom reintegracijom u cijelu Hrvatsku, kaže prvi potpredsjednik UHDDR-a Hrvatska Darko Nađ.

Danas možemo biti ponosni na sve naše branitelje, vojnike i policajce, ali i sve građane koji su ujedinjeni uspjeli napraviti uistinu nešto veliko, kazao je Nađ dodavši kako se tim zajedništvom trebamo voditi u radu za boljitak cijele Hrvatske.